Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon «Δεύτερο» Βόσπορο οραματίζεται ο Ερντογάν

 
 Δεν έχουν τελειωμό τα όνειρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το πως θα κάνει την Τουρκία Μεγάλη Δύναμη – με το βλέμμα του πρώτα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και στη συνέχεια στο 2023, όταν και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.
Ο κ. Ερντογάν δήλωσε λοιπόν χθες κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του ότι η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει μια διώρυγα πλάτους 150 μέτρων, η οποία θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, για να αποσυμφορήσει τον Βόσπορο που διασχίζει την μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Κωνσταντινούπολη
.
«Σηκώνουμε τα μανίκια μας για τη Διώρυγα «Κωνσταντινούπολη», ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια του αιώνα που θα επισκιάσει τις διώρυγες του Παναμά και του Σουέζ» προανήγγειλε ο τούρκος πρωθυπουργός που δεν έχει κρύψει τα σχέδιά του να μεταφέρει και την πρωτεύουσα της χώρας από την Αγκυρα στην Κωνσταντινούπολη.
Οπως πρόσθεσε, οι προκαταρκτικές μελέτες για το σχέδιο, που πρόκειται να διαρκέσουν δύο χρόνια, θα αρχίσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Δεν αναφέρθηκε πάντως στις οικονομικές πτυχές του σχεδίου. Η διώρυγα, η διάνοιξη της οποίας θα γίνει στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, θα έχει μήκος από 40 ως 50 χιλιόμετρα και βάθος 25 μέτρα. Θα μπορούν να την χρησιμοποιούν τα πιο μεγάλα δεξαμενόπλοια και κρουαζιερόπλοια, με ρυθμό 160 πλοίων ημερησίως, κάτι που θα προσφέρει τη δυνατότητα να αποσυμφορηθούν τα στενά του Βοσπόρου.
Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι περίπου 140 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου μεταφέρονται ετησίως μέσω του Βοσπόρου και επεσήμανε τους περιβαλλοντικούς κινδύνους. «Το σχέδιο αυτό είναι ένα ενεργειακό σχέδιο, ένα σχέδιο για τις μεταφορές. Όμως πρώτα από όλα πρόκειται για ένα σχέδιο για το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα σχέδιο για την προστασία της φύσης, της θάλασσας, των υδάτινων πόρων της Κωνσταντινούπολης και των περιχώρων της» δήλωσε.

Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης την κατασκευή ενός αεροδρομίου – του τρίτου που θα βρίσκεται στην
Κωνσταντινούπολη και του μεγαλύτερου της Τουρκίας – καθώς και ενός λιμανιού κοντά στη διώρυγα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin