Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Η εαρινή ισημερία των Μάγια στην Αθήνα

Η  εαρινή  ισημερία των  Μάγια στην Αθήνα 
Την εαρινή ισημερία γιορτάζει αύριο ο Σύλλογος Μεξικανών Καλλιτεχνών και Διανοούμενων στην Ελλάδα BALAM (στη γλώσσα των Μάγια σημαίνει ιαγουάρος) με μία εικαστική εκδήλωση, η οποία με τον τίτλο «aequinoctium (ισημερία) περιλαμβάνει εγκατάσταση, βίντεο και έκθεση φωτογραφίας και θα παρουσιαστεί στο καφέ Όστρια.

Ο εορτασμός της ισημερίας στο Μεξικό προέρχεται από μία προϊσπανική τελετή των Μάγια και αναφέρεται στην Κάθοδο του Κουκουλκάν, δηλαδή του φτερωτού όφεως στην πυραμίδα Τσιτσέν Ιτσά, στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού.

Στην εκδήλωση οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος θα κατασκευάσουν μία μικρή σκάλα της πυραμίδας του Κουκουλκάν, η οποία θα είναι καλυμμένη με εικόνες δημοσιευμένες στα ΜΜΕ _εικαστικά επεξεργασμένες_ που δείχνουν τη σημερινή κατάσταση στο Μεξικό με τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της χώρας.

Στόχος είναι η δημιουργία προβληματισμού για τη ζοφερή καθημερινότητα και η κινητοποίηση των ανθρώπων να αντισταθούν σ’ αυτήν. Το βίντεο παρουσιάζει πραγματικές εικόνες που συνοδεύονται από προϊσπανική μουσική του Τσιτσέν Ιτσά, όπου μπορεί να δει κανείς τους εορτασμούς που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο ενώ η έκθεση φωτογραφίας «αναθεωρεί» το νόημα της ισημερίας, παρουσιάζοντας το φαινόμενο μέσα από μια σύγχρονη οπτική της καθημερινότητας.

Την ημέρα των εγκαινίων εξάλλου ορισμένοι καλλιτέχνες θα κάνουν δρώμενο, παρόμοιο με εκείνο που πραγματοποιείται στον μεξικανικό αρχαιολογικό χώρο ενώ με τεχνικά μέσα θα αναπαραχθεί το φαινόμενο της Καθόδου από την πυραμίδα του Φτερωτού Όφεως.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Ντανιέλα Καμαρένα, Λούις Γκόμετζμπεκ, Ντανιέλ Λίρα Ρεϊνόσο, Σαούλ Μιράντα - Μπονίγια, Μελίνα Μοϊσιδέλις, Κλαούντια Προυντένσιο, Χαβιέ Πουτσέτα, Ελια Ραμίρεζ Ρούβαλις, Ρολάντο Ραμίρες και Μαριάνα Σάντσες.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού στην Αθήνα.

Πού και Πότε
Καφέ Οστρια. (Θεμιστοκλέους 65 και Οικονόμου). Εγκαίνια: 29 Απριλίου, ώρα 9 μ. μ. Διάρκεια: Ως 9 Μαΐου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin