Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 19 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Διάσκεψη δωρητών για το Τσερνόμπιλ

 
Αρχισε τη Μ. Τρίτη στο Κίεβο η διεθνής διάσκεψη δωρητών για το Τσερνόμπιλ, 25 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή, με στόχο τη συγκέντρωση 740 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέας προστατευτικής σαρκοφάγου για τον αντιδραστήρα που εξερράγη το 1986. "Η καταστροφή στο σταθμό του Τσερνόμπιλ άφησε μια βαθειά πληγή με την οποία η Ουκρανία θα πρέπει να ζήσει για πολλά χρόνια ακόμα", τόνισε ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς ανοίγοντας τη διάσκεψη.

"Ευχαριστούμε τη διεθνή κοινότητα γιατί δεν άφησε μόνη την Ουκρανία στό πρόβλημα αυτό", πρόσθεσε.

Για να μετατραπεί το Τσερνόμπιλ σε "μια οικολογικά ασφαλή περιοχή", ο Γιανουκόβιτς υπογράμμισε την ανάγκη "κατασκευής μιας νέας σαρκοφάγου γύρω από τον αντιδραστήρα που εξερράγη καθώς και μια ασφαλή αποθήκη για το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο".

Ο ουκρανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι εξακολουθούν να λείπουν 740 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των εργασιών κατασκευής της νέας σαρκοφάγου συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει ανακοινώσει τη συμμετοχή με 110 εκατομμύρια ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις δαπάνες για την κατασκευή της νέας σαρκοφάγου.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν που συμπροεδρεύει της διάσκεψης αυτής υποσχέθηκε μια επιπλέον συμμετοχή της Γαλλίας ύψους 47 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο αντιδραστήρας 4 του Τσερνόμπιλ εξερράγη στις 26 Απριλίου του 1986 μολύνοντας ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης κυρίως την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Ο αντιδραστήρας καλύφθηκε με μια σαρκοφάγο, στην οποία έχουν παρουσιαστεί ρωγμές.

Μια κοινοπραξία των γαλλικών εταιριών Bouygues και Vinci κέρδισε το 2007 μειοδοτικό οργανισμό για την κατασκευή της νέας σαρκοφάγου, μιας μεγάλης χαλύβδινης κατασκευής ύψους 108 μέτρων και βάρους 20.000 τόννων, η οποία θα τοποθετηθεί δίπλα στην υπάρχουσα σαρκοφάγο και στη συνέχεια θα ολισθήσει πάνω από αυτήν. Οι εργασίες κατασκευής της νέας σαρκοφάγου άρχισαν το 2010 και θα ολοκληρωθούν το 2015.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin