Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 19 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Λάθος άγαλµα στο γραµµατόσηµο

Σήµα κατατεθέν της Νέας Υόρκης, το Αγαλµα της Ελευθερίας έχει κοσµήσει 23 διαφορετικά γραµµατόσηµα από το 1847, οπότε ιδρύθηκε η Αµερικανική Ταχυδροµική Υπηρεσία. Στην τελευταία εκδοχή όµως, σ’ ένα γραµµατόσηµο που τυπώθηκετον περασµένο ∆εκέµβριο και κυκλοφόρησε αυτόν τον µήνα, η «κυρία Ελευθερία» εµφανίζεται ελαφρώς διαφοροποιηµένη: η κόµµωσή της είναι αλλιώτικη κι ένα σηµάδι φιγουράρει στην κεντρική ακίδα του στέµµατός της.

Ισως οι λεπτοµέρειες να µην είχαν γίνει αντιληπτές από κανέναν, αν δεν τις παρατηρούσε ένας βετεράνος συλλέκτης,ο οποίος έσπευσε να επικοινωνήσει µε τη «Linn’s Stamp News», τη µεγαλύτερη εβδοµαδιαία εφηµερίδαγραµµατοσήµων στον κόσµο.Με µια καλύτερη µατιά, οι εκδότες µπόρεσαν να δουν την «ανανέωση» που έχει συντελεστεί στο άγαλµα: τα µάτια της «κυρίας Ελευθερίας» είναι πολύ πιο έντονα και δείχνει αρκετά πιο νέα. Οπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, δεν πρόκειται για φιλοφρόνηση. Το Αγαλµα της Ελευθερίας του γραµµατοσήµου είναι όντως διαφορετικό και εµφανώς πιο νέο από εκείνο που δεσπόζει στην είσοδοτης Νέας Υόρκης. Το γεγονός επιβεβαίωσε η Αµερικανική Ταχυδροµική Υπηρεσία, η οποία παραδέχθηκε ότι για το τελευταίο γραµµατόσηµο χρησιµοποίησε, κατά λάθος, µια φωτογραφία όπου δεν εικονίζεται το πραγµατικό Αγαλµα της Ελευθερίας, αλλά ένα αντίγραφο. Συνεπώς, το άγαλµα του γραµµατοσήµου ουδεµία σχέση έχει µε εκείνο του γάλλου γλύπτη Φρεντερίκ Μπαρτολντί, που στήθηκε το 1886 στη νησίδα Λίµπερτι Αϊλαντ. Ούτε µε το αιώνιο σύµβολο για τα εκατοµµύρια των µεταναστών που επέλεξαν τις ΗΠΑ για να χτίσουν ένα καλύτερο αύριο. Η γυναικεία µορφή της φωτογραφίας είναι ένα πολύ κατοπινό δηµιούργηµα του 1997, που έχει στηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης και σ’ένα καζίνο στο Λας Βέγκας για να «χαιρετίζει» χαρτοπαίκτες και να «επιβλέπει» πάρτι και οινοποσίες.

Το λάθος, οµολογεί στους «Sunday Times» ο ΡόιΜπετς από τηνΤαχυδροµική Υπηρεσία, οφείλεται κυρίως στη σχεδιαστική οµάδα, η οποία, έχοντας να επιλέξει ανάµεσα σε µια µεγάλη γκάµα φωτογραφιών, διάλεξε την πιο ενδιαφέρουσα. «Υπάρχουν 23 γραµµατόσηµα µε το Αγαλµα της Ελευθερίας. Θέλαµε µια διαφορετική προσέγγιση», εξηγεί.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin