Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 19 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Μετονόμασαν πλατεία για να μη θυμίζει το ναζιστικό παρελθόν

 
Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Γκρατς, στην Αυστρία, αποφάσισε να μετονομάσει μία πλατεία η οποία έφερε το όνομα ποιητή που θεωρείτο φίλα προσκείμενος στους Ναζί.


Η Heinrich Lersch Platz θα μετονομαστεί σε Helene Serfecz Platz, παίρνοντας το όνομα μιας γυναίκας που απαγχονίστηκε το 1943 από το τότε φιλοναζιστικό καθεστώς της Ουγγαρίας.


Στην Αυστρία, γενικώς, υπάρχουν περισσότεροι δισταγμοί σε σχέση με την γειτονική Γερμανία όσον αφορά την διαχείριση της κληρονομιάς των Ναζί, όμως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγαλύτερη "διάθεση" να αντιμετωπιστεί αυτό το ευαίσθητο μέχρι και σήμερα ζήτημα.

Στη μετονομασία της ανωτέρω πλατείας εναντιώθηκε το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, τονίζοντας ότι ο ποιητής Λερς δεν συμπαθούσε τους Ναζιστές.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του οικολογικού Κόμματος των Πρασίνων ηγήθηκαν της εκστρατείας γιά τη μετονομασία της πλατείας, τονίζοντας ότι "τώρα τιμάται μία αγωνίστρια της αυστριακής Αντίστασης" κι αναφέροντας συγχρόνως πως θα ζητήσουν προσεχώς κι άλλες μετονομασίες τοπωνυμίων.

Πάντως μερικά πολιτικά κόμματα εμμένουν στη θέση ότι δεν χρησιμεύει η μετονομασία τοπωνυμιών, επειδή "τα τοπωνύμια χρησιμεύουν ως ιστορικά ενθυμήματα".

Ο δημοτικός σύμβουλος Τόμας Ραγιάκοβικς με συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse επισήμανε ότι γιά μερικά όχι τόσο "σημαδεμένα" τοπωνύμια, το δημοτικό συμβούλιο του Γκρατς θα προτείνει, απλά, "εναλλακτικές" μετονομασίες.

Ανέφερε, μάλιστα, ως κλασσικό παράδειγμα την Kernstock street, που φέρει το όνομα του συνθέτη του "Ύμνου του Λαού", του εθνικού ύμνου της Αυστρίας καθ' όλη την εποχή της ναζιστικής διακυβέρνησής της, διευκρινίζοντας ότι ο Ottocar Kernstock, όσο έζησε, δεν επιθυμούσε ο ίδιος να υπάρχει τέτοια ονομασία οδού του Γκρατς.

Κατά την εποχή του Άνσλους

Οι Αυστριακοί Ναζιστές κατέλαβαν την κεντρική εξουσία ευθύς ως οι Γερμανοί ομοϊδεάτες τους, στη διάρκεια του 1938, περνούσαν την κοινή μεθόριο, κάνοντας πραγματικότητα το "Άνσλους". Ξεκίνησαν, τότε, άγριες διώξεις των πολιτικών τους αντιπάλων.Πολλά υπέφερε από το αυστριακό ναζιστικό καθεστώς η σφύζουσα εβραϊκή κοινότητα, που διακρινόταν για τους πολλούς διανοούμενους και καλλιτέχνες της.

Επί μακρόν στην Αυστρία διεξάγεται δημόσιος διάλογος για να απαντηθεί το ερώτημα αν και κατά πόσον ο λαός ήταν θύμα ή συνεργός των Γερμανών ναζιστών.

Ένα παράδειγμα επώνυμου, που εντάχθηκε στο δημόσιο διάλογο με αυτό το περιεχόμενο, είναι ο πρώην πρόεδρος Κουρτ Βαλντχάϊμ, που εν ζωή ομολογούσε τη συνεργασία του με την Βέρμαχτ στην περιοχή των Βαλκανίων, τονίζοντας ότι τότε δεν γνώριζε το παραμικρό για τα ναζιστικά θηριώδη εγκλήματα πολέμου.

Το 2008, οπότε συμπληρώθηκαν στη Γερμανία 70 έτη μετά από την εγκατάσταση στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ, από μία δημοσκόπηση προέκυψε ότι "οι Αυστριακοί δήλωναν κουρασμένοι από τον ανωτέρω δημόσιο διάλογο και ζητούσαν αυτός να κλείσει, πια".  


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin