Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 19 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Αδίστακτος, καιροσκόπος, κλέφτης ιδεών και άφιλος ο Bill Gates!

Ενα βιβλίο – φωτιά απειλεί να προκαλέσει πραγματικό «εμφύλιο» στην αυτοκρατορία της Microsoft! Και το πλέον παράδοξο είναι πως συγγραφέας του είναι ο συνιδρυτής της αυτοκρατορίας, ο επί σειρά ετών στενότερος συνεργάτης του Bill Gates και μέχρι σήμερα θεωρούμενος από τους περισσότερους ως ο πιο στενός του φίλος: ο Paul Allen.
Το βιβλίο δεν είναι άλλο από τα απομνημονεύματα του Paul Allen, με τίτλο «Idea Man: A Memoir by the Co-founder of Microsoft», που αναμένεται να βγει στα ράφια των βιβλιοπωλείων στις 17 Απριλίου. Αποσπάσματά του όμως ήδη έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές εκδόσεις της εφημερίδας The Wall Street Journal και του περιοδικού Vanity Fair και είναι τέτοια που πραγματικά προκάλεσαν σάλο στις ΗΠΑ και όχι μόνον…

Συνοπτικά στο βιβλίο του ο συνιδρυτής της Microsoft και στενός συνεργάτης και πρώην συνεταίρος του Bill Gates, Κροίσος πλέον και ο ίδιος φυσικά από τα κέρδη που του απέφερε  το μετοχικό του μερίδιο στην εταιρεία, σκιαγραφεί ένα πορτρέτο του «φίλου» του που εν ολίγοις τον παρουσιάζει ως αδίστακτο, καιροσκόπο και άφιλο!
Για την ακρίβεια ο μίστερ Allen «αποκαλύπτει» πως ήδη από το ξεκίνημα της πορείας της Microsoft ο Bill Gates ενδιαφερόταν και προσπαθούσε ποικιλοτρόπως να τον… «ρίξει» στην μετοχική σύνθεση της εταιρείας, ενώ δεν δίστασε να εκμεταλλευθεί το διάστημα κατά το οποίο ο ίδιος ο Allen ήταν «ανενεργός» στην εταιρεία – λόγω της θεραπείας του για την αντιμετώπιση του καρκίνου από τον οποίο πάσχει – για να πάρει μέρος του μετοχικού μεριδίου που ο ίδιος ο Allen κατείχε!

Σύμφωνα πάντα με την «κατά Allen» εκδοχή της ιστορίας της πιο επιτυχημένης εταιρείας νέας τεχνολογίας, ο Bill Gates μετείχε μεν της σταδιακής ανέλιξής της στην υπ΄αριθμόν ένα εταιρεία λογισμικού του πλανήτη, αλλά δεν ήταν αυτός που είχε «όλες τις ιδέες». Ισχυρίζεται πως μεγάλο μέρος των ιδεών, των σχεδίων και εν τέλει των προϊόντων της εταιρείας είναι «πνευματικά τέκνα» του ιδίου και όχι του προβεβλημένου πρώην συνεταίρου του.
Ο τελευταίος μάλιστα, πάντα κατά τον κύριο Allen, δεν δίσταζε να οικειοποιείται ιδέες είτε του ίδιου, είτε άλλων προγραμματιστών και στελεχών της εταιρείας. Είναι δε ενδεικτικό πως στον πρόλογο του βιβλίου του ο Paul Allen ευχαριστεί για τη γιγάντωση της «αρχικής ιδέας» της Microsoft συνολικά 17 άτομα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει και τον Bill Gates τον οποίο ευχαριστεί για τη «συνδρομή του» (Σ.Σ: for «general and logistical assistance» όπως γράφει χαρακτηριστικά)!
Μιλώντας αναλυτικότερα για την επαγγελματική σχέση του ιδίου με τον Bill Gates, ο Paul Allen δηλώνει πως ενώ αρχικά ο ίδιος πίστευε ότι η εταιρεία που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν από κοινού θα τους ανήκε εκ των πραγμάτων σε ποσοστό 50% έκαστος, ο «φίλος» του προσπάθησε αρχικά να συγκεντρώσει το σύνολο των μετοχών της όταν για πρώτη φορά ο ίδιος ο Allen χρειάστηκε να νοσηλευθεί για θεραπεία στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Εκείνη η προσπάθεια επαναλήφθηκε από τον Gates λίγα χρόνια αργότερα, όταν αυτός ζήτησε το 60% των μετοχών αιτιολογώντας την απαίτησή του από το γεγονός πως ήταν αυτός που συνεισέφερε τα περισσότερα στη δημιουργία του πρώτου «ολοκληρωμένου» προϊόντος της εταιρείας, του λογισμικού BASIC για τα PC MITS Altair 8800. Τότε ο ίδιος ο Allen απεδέχθη το αίτημα του συνεταίρου του, μόνο που αυτό επαναλήφθηκε λίγο αργότερα και τελικά η μετοχική σύνθεση έφτασε στο 64%-36% υπέρ του Gates. Εν τέλει, γράφει ο Paul Allen, με καθυστέρηση πολλών ετών, ο ίδιος πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει την Microsoft, ενοχλημένος και πικραμένος από τη συμπεριφορά του «φίλου» του…
Πάντως όποιο κι αν ήταν το ποσοστό του, αυτό απετέλεσε τη «μαγιά» για τη σημερινή περιουσία του κυρίου Allen, που υπολογίζεται στα 13 δισ. δολάρια!


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin