Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Alzheimer: Πώς προστατεύονται φροντιστές των ασθενών

 
Οι φροντιστές των ανθρώπων που πάσχουν από Alzheimer, είναι επιφορτισμένοι με ευθύνες οι οποίες, σύμφωνα με ειδικούς, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Ωστόσο, οι φροντιστές μπορούν να λάβουν σημαντικά μέτρα ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους, δηλώνει η Rebecca Axline, κοινωνική λειτουργός στο Nantz National Alzheimer Center του Χιούστον.
Για να διατηρηθεί υπό έλεγχο το στρες, για παράδειγμα, η ειδικός τονίζει την ανάγκη να εξευρεθεί χρόνος και τρόπος επαναφόρτισης, διατήρησης των σημαντικών πραγμάτων στη ζωή του φροντιστή και συνέχιση της κοινωνικής ζωής και των αγαπημένων δραστηριοτήτων του.


Η Axline σημειώνει τεχνικές επικοινωνίας που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και της σύγχυσης όσων φροντίζουν τους αγαπημένους τους:
  • Πάντα να λέτε ποιος είστε και να φωνάζετε με το όνομά του τον ασθενή.
  • Μιλάτε αργά και καθαρά. Να χρησιμοποιείτε μικρές προτάσεις και να χωρίζετε σε βήματα τις οδηγίες.
  • Να θέτετε μια ερώτηση τη φορά και να περιμένετε υπομονετικά για απάντηση. Να επαναλαμβάνετε πληροφορίες και ερωτήσεις. Να διασαφηνίζετε και να δίνετε οπτικά βοηθήματα, όπως να δείχνετε ένα αντικείμενο ή μια κατεύθυνση. Να αποφεύγετε τις λέξεις με ευρεία έννοια.
  • Να χρησιμοποιείτε θετικές παρά αρνητικές οδηγίες, όπως ‘περπάτα προσεκτικά’ αντί ‘μην σκοντάψεις.’
  • Μην μπαίνετε σε διαμάχες ισχύος με τον ασθενή, όπως διαπληκτισμό για κάτι που πιθανόν θα ξεχαστεί.
Η επαρκής ανάπαυση - τουλάχιστον 7 έως 8 ώρες συνεχόμενου ύπνου τη νύχτα - και η καλή διατροφή, δήλωσε η Axline, είναι επίσης σημαντικά για να διατηρηθεί η ψυχική και σωματική υγεία. Αν δεν υπάρχει χρόνος για μαγειρική, οι φροντιστές θα πρέπει να ζητούν βοήθεια από την οικογένεια, τους φίλους ή τους γείτονες.
Η ύπαρξη ομάδας υποστήριξης είναι σημαντική, δήλωσε η ειδικός. Χρειάζονται δομές που θα στηρίζουν τον ασθενή και τον φροντιστή εξίσου.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άντρες να εμφανίσουν Alzheimer και πιθανότερο να φροντίζουν ασθενείς.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin