Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Το Τσερνομπίλ χρειάζεται 740 εκατ. ευρώ

 
Είκοσι πέντε χρόνια μετά, τα πυρηνικά ερείπια του Τσερνομπίλ εξακολουθούν να εκλύουν ραδιενέργεια και να απαιτούν νέα, ισχυρότερη και ογκωδέστερη σαρκοφάγο, που θα σκεπάσει την προηγούμενη. Οσο για τον νέο λογαριασμό... αυτόν θα τον πληρώσει η Ουκρανία αλλά και η διεθνής κοινότητα.
Στη διάσκεψη που διεξήχθη χθες στο Κίεβο, προκειμένου να εξευρεθούν τα 740 εκατομμύρια ευρώ για τη νέα σαρκοφάγο, οι συμμετέχουσες χώρες και οργανισμοί δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν 550 εκατομμύρια ευρώ.


«Αυτό το ποσό μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε μέσω κοινών προσπαθειών. 550 εκατομμύρια ευρώ. Θεωρούμε ότι πρόκειται για προσωρινή καταμέτρηση» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Παρά το γεγονός ότι το ποσό υπολείπεται του στόχου της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, είπε ότι όταν οριστικοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις, μπορεί να επιτευχθεί ο «πολύ φιλόδοξος στόχος» της διάσκεψης.
Ο πρέσβης της Ιαπωνίας, μιας χώρας που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα συνέβαλε σίγουρα στις προσπάθειες, δήλωσε ότι το Τόκιο δεν είναι σε θέση να συνεισφέρει συμπληρωματικούς πόρους «εξαιτίας των δύσκολων καταστάσεων» που επικρατούν στη χώρα. Η διάσκεψη εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις προσπάθειες του Τόκιο να ελέγξει την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.
Οπως κατέδειξαν οι πυρηνικές καταστροφές της Φουκουσίμα και του Τσερνομπίλ, «τα πυρηνικά ατυχήματα δεν σέβονται σύνορα» είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Η νέα σαρκοφάγος που θα καλύπτει τον αντιδραστήρα 4 του Τσερνομπίλ θα έχει ύψος 110 μέτρων, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν και αποθήκες για τη φύλαξη των πυρηνικών αποβλήτων των υπόλοιπων τριών αντιδραστήρων του συγκροτήματος. Η νέα σαρκοφάγος θα συναρμολογηθεί δίπλα στον αντιδραστήρα και θα κυλήσει πάνω του με τη βοήθεια σιδηροδοκών. Εχει σχεδιαστεί ώστε να έχει διάρκεια ζωής 100 χρόνων, δηλαδή πολύ συντομότερη από τον χρόνο ημιζωής των ραδιενεργών στοιχείων που παραμένουν στην καρδιά του εργοστασίου του Τσερνομπίλ.
Τα 740 εκατομμύρια ευρώ που επιχειρήθηκε να συγκεντρωθούν στη χθεσινή διάσκεψη προστίθενται στα 864 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη χορηγηθεί στο ταμείο για την ανέγερση της νέας σαρκοφάγου. Μεταξύ των δωρητών χθες περιλαμβανόταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (110 εκατομμύρια ευρώ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (120 εκατομμύρια ευρώ), η οποία έχει αναλάβει και τη διαχείριση του έργου.
Η Ουκρανία υποσχέθηκε 29 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Γαλλία 47 εκατομμύρια ευρώ. Εκτός από την Ιαπωνία, που στον προηγούμενο γύρο είχε χορηγήσει 72 εκατομμύρια ευρώ, άλλες χώρες που αρνήθηκαν να συνεισφέρουν λόγω εσωτερικών οικονομικών δυσκολιών ήταν η Ιρλανδία, η Ισπανία και ο Καναδάς. Ο Ουκρανός πρόεδρος κ. Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι η χώρα του «παραμένει αιωνίως ευγνώμων».
Ο αντιδραστήρας 4 του εργοστασίου του Τσερνομπίλ εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986, ως συνέπεια δοκιμής του συστήματος ψύξης, η οποία έγινε αφού προηγουμένως είχαν απενεργοποιηθεί τα συστήματα ασφαλείας.
Ο επίσημος αρχικός απολογισμός των θυμάτων από την καταστροφή ήταν 31 νεκροί, όμως πολλοί περισσότεροι πέθαναν τα επόμενα χρόνια από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας, ενώ το νέφος σκορπίστηκε πάνω απ’ όλη την Ευρώπη. «Ως συνέπεια του ατυχήματος, εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν και χιλιάδες πέθαναν» είπε ο κ. Γιανουκόβιτς, καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να μη γυρίσει την πλάτη στα ερωτήματα που έθεσε το Τσερνομπίλ». Παράλληλα χθες διεξήχθη στο Κίεβο ξεχωριστή διάσκεψη με θέμα τις «ασφαλείς και καινοτόμες εφαρμογές της πυρηνικής ενέργειας».

πηγή : Καθημερινή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin