Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon ΚΙΝΕΖΟΙ: Αυξήθηκαν κατά 73,9 εκατομμύρια

Ο πληθυσμός της Κίνας αυξήθηκε στο 1,34 δισεκατομμύρια κατοίκους το 2010 , μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της απογραφής σχεδόν το 13,3% του πληθυσμού απαρτίζεται από ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Κίνας ζει πλέον σε πόλεις. 


Η αύξηση του πληθυσμού αγγίζει το 5,9%, σε σχέση με τον αριθμό που είχε καταγράψει η τελευταία απογραφή το 2000 και ήταν 1 δισεκατομμύριο 265 εκατομμύρια κάτοικοι.
Ωστόσο είναι χαμηλότερη από την πρόβλεψη που έλεγε ότι ο αριθμός θα υπερέβαινε το 1,4 δισεκατομμύρια κατοίκους.
Όπως προκύπτει από την απογραφή, η Κίνα, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη μετά από τις ΗΠΑ, αστικοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς, αφού περίπου το 49,7% του πληθυσμού κατοικεί στα αστικά κέντρα.
Το 2000 το ανάλογο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 36,09%.
Το 49,7% όλων των Κινέζων ζει πλέον σε αστικά κέντρα.
Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από 10 χρόνια έφτανε το 36%.
Η πολιτική του ενός παιδιού ανά οικογένεια, στα αστικά κέντρα που προσπαθεί να επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση μέσω του ελέγχου των γεννήσεων, μείωσε το ετήσιο ποσοστό αύξησης του πληθυσμού κάτω από το 1%, ενώ αναμένεται να περάσει σε αρνητικό πρόσημο τις ερχόμενες δεκαετίες.
Ωστόσο τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας αφήνουν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ίσως να γίνει πιο ελαστική στον έλεγχο γεννήσεων και να επιτρέψει, υπό προϋποθέσεις, σε οικογένειες να κάνουν και δεύτερο παιδί.
Έως και σήμερα η κυβέρνηση επιτρέπει στις αγροτικές οικογένειες να έχουν 2 παιδιά και σε όσες ζουν σε αστικά κέντρα 1 παιδί.
Το μέσο νοικοκυριό απαρτίζεται από 3,1 ανθρώπους, ποσοστό μικρότερο συγκριτικά με αυτό της περασμένης δεκαετίας το οποίο ήταν 3,44 άτομα ανά οικογένεια.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο περιορισμός των μελών των οικογενειών μπορεί να απειλήσει το οικονομικό μέλλον της Κίνας καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που θα πρέπει να φροντίσουν αλλά και να πληρώσουν για τους ηλικιωμένους , αλλά και αυτών που θα χρειαστεί να εργασθούν σε εργοστάσια θα μειωθεί.
Σημειώνεται ότι όταν η Κίνα έκανε την πρώτη της απογραφή το 1953 ο πληθυσμός της ανέρχονταν στα 594 εκατομμύρια κατοίκους. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin