Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 5 Απριλίου 2011

PostHeaderIcon Ο φορητός υπολογιστής "έκλεισε" τα 30

 Ο φορητός υπολογιστής έκλεισε τα 30
Ο πρώτος φορητός υπολογιστής γεννήθηκε 30 χρόνια πριν, στις 3 Απριλίου 1981...
όταν ο Adam Osborne έκανε τα αποκαλυπτήρια του Osborne 1 στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Osborne, έγινε «πρωτοπόρος» της τεχνολογίας βασιζόμενος μόνο στην προσωπικότητά του, την φιλοδοξία του και το όραμά του.

Για λίγους μήνες, η εταιρεία του ήταν στην κορυφή του κόσμου, με μία από τις πιο απότομες καμπύλες κέρδους στην ιστορία. Ενάμιση χρόνο μετά είχε χρεοκοπήσει, πέφτοντας θύμα κακής διαχείρησης και του περίφημου πλέον «φαινομένου Osborne», το οποίο αναφέρεται στις άσχημες πωλήσεις που ακολουθούν την ανακοίνωση ενός προϊόντος της επόμενης γενιάς τεχνολογίας, ενώ η ήδη υπάρχουσα τεχνολογία βρίσκεται ακόμα στα ράφια των καταστημάτων.


Όσο δύσκολο κι αν είναι να το πιστέψει κάποιος στις μέρες μας, ο υπολογιστής που απεικονίζεται στις φωτογραφίες και που είχε το μέγεθος μιας βαλίτσας ήταν η κορυφαία τεχνολογία της εποχής με μια μικρή αλλά χρήσιμη οθόνη, θήκες για δισκέτες και ένα πλήρες πληκτρολόγιο. Αν και ο επεξεργαστής του και το λειτουργικό του σύστημα ωχριούν ακόμα και μπροστά στο πιο μετριοπαθές κινητό τηλέφωνο του «σήμερα», έθεσε τις βάσεις για τους μετέπειτα, πιο επιτυχημένους φορητούς.


Η σκέψη να μπορείς να έχεις μαζί σου τον υπολογιστή όπου και να πας, έγινε πραγματικότητα. Κάτι τέτοιο ήταν ένα τεράστιο άλμα, όταν σκεφτεί κανείς ότι λιγότερο πριν από μια δεκαετία οι υπολογιστές έπιαναν ολόκληρα δωμάτια.


Στην ιστοσελίδα του Technologizer έχει δημοσιευτεί ένα πολύ ενδιαφέρον και περιεκτικό άρθρο στην ιστορία του Osborne και τις αρχές της τεχνολογίας των φορητών υπολογιστών. Παρόλο που είναι στα Αγγλικά, θα πρέπει να θεωρείται υποχρεωτική ύλη για όποιον ενδιαφέρεται για τους Η/Υ.


«Ήταν Θεός», λέει ο θρυλικός δημοσιογράφος τεχνολογίας σχετικά με τον Osborne. «Λέω στους ανθρώπους πως εκείνες τις μέρες, τρεις ήταν οι κορυφαίες προσωπικότητες στον χώρο των υπολογιστών: Ο Bill Gates, o Steve Jobs και ο Adam Osborne, και όχι απαραίτητα σε αυτή τη σειρά. Είχε πολλούς οπαδούς».


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin