Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

PostHeaderIcon Κλεμμένες εικόνες από την Ελλάδα εντοπίστηκαν στην Temple Gallery του Λονδίνου

 
Ένας πραγματικός αγώνας δρόμου διεξάγεται εδώ και λίγες μέρες για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση εικόνων που έχουν κλαπεί τα τελευταία χρόνια από εκκλησίες και μοναστήρια ολόκληρης της χώρας.
Όλα ξεκίνησαν όταν ιδιώτης εντόπισε στην ιστοσελίδα της Temple Gallery του Λονδίνου εικόνες που είχαν κλαπεί από μοναστήρια των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα ο ιδιώτης σύγκρινε την εικόνα της Υπαπαντής της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόπου στο Βισικό με εικόνα που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της πινακοθήκης και διαπίστωσε ότι πρόκειται για την ίδια εικόνα. Αμέσως ενημέρωσε το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας και κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες για την ταυτοποίηση των εικόνων με τη συνεργασία της βρετανικής αστυνομίας και της Interpol.

 
Με τη βοήθεια της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ταυτοποιήθηκαν έξι εικόνες που αφορούν το Νομό Ιωαννίνων και οι οποίες μπορούσαν να πωληθούν σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο με τιμές που άρχιζαν από τα 2.200 ευρώ και κατέληγαν στα 6.800 ευρώ. Τις επόμενες ημέρες ταυτοποιήθηκαν και άλλες εικόνες, προερχόμενες από εκκλησίες του Νομού Γρεβενών και του Πηλίου.
Παρότι γίνεται αγώνας για την επιστροφή των εικόνων στην Ελλάδα, άγνωστο παραμένει αν τελικά αυτό είναι εφικτό, καθώς το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας δεν έχει διασαφηνιστεί ακόμη αν και κατά πόσο ο βρετανικός νόμος μπορεί να επιτρέψει την επιστροφή τους.

 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin