Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

PostHeaderIcon Χημικός πόλεμος στην Δούρα-Ευρωπό της αρχαιότητας

 
Ένας σωρός από ανθρώπινα οστά, λείψανα δεκαεννέα ανθρώπων, έφρασσε μια υπόγεια σήραγγα κάτω από τα τείχη της αρχαίας πόλης Δούρας-Ευρωπού καταπλήσσοντας τους Γάλλους αρχαιολόγους που την ανέσκαπταν, πάνω από ογδόντα χρόνια πριν από σήμερα. 

Γνωρίζοντας την ιστορία της πόλης, η οποία κατά την ρωμαϊκή της φάση σημαδεύτηκε από την πολιορκία της από τους Πέρσες στα μέσα του 3ου αι. μ.Χ., οι ερευνητές είδαν στα συσσωρευμένα πτώματα το αποτέλεσμα μιας μάχης σώμα με σώμα, στην υπόγεια σήραγγα που οι Πέρσες είχαν σκάψει για να εισβάλλουν στην πόλη. Δεν ήταν όμως ακριβώς έτσι.
Η ευφάνταστη θεωρία των Γάλλων δεν ικανοποιούσε τον Simon James, αρχαιολόγο από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ στην Αγγλία. Παρατηρώντας το πέρασμα, ο James εντόπισε τα απομεινάρια μιας ουσίας που έμοιαζε με πίσσα, και η οποία είχε δημιουργήσει κρυστάλλους στα τοιχώματα. Μήπως λοιπόν οι Ρωμαίοι πέθαναν από κάποια δηλητηριώδη ουσία η οποία εντοπιζόταν στο στοιχείο αυτό;
Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ανακαλύψει τρόπους πρωτόγονου χημικού πολέμου, χρησιμοποιώντας τον καπνό καιόμενων αντικειμένων. Οι Πέρσες λοιπόν είχαν πιθανότατα διδαχθεί από εκείνους και εξέλιξαν τις μεθόδους τους. Τη μοιραία εκείνη ημέρα στη Δούρα λοιπόν, άναψαν πιθανότατα φωτιά στην ίδια τους τη σήραγγα, ενισχύοντάς την με διάφορα εύφλεκτα υλικά, απωθώντας έτσι τους εξερχόμενους Ρωμαίους. Πρόκειται ίσως λοιπόν για την πρώτη υλική ένδειξη χημικού πολέμου στην αρχαιολογία.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin