Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

PostHeaderIcon Η Ελλάδα πρώτη στην αγορά όπλων από τη Γερμανία

Το ελληνικό κράτος είναι ο καλύτερος πελάτης της Γερμανίας και εκ των πιο "εκλεκτών" της Γαλλίας, αναφορικά με τις πωλήσεις μεγάλων συμβατικών όπλων, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) της Στοκχόλμης, τα οποία δημοσιεύει ο Economist.

Για την περίοδο 2006-2010 η Ελλάδα απορρόφησε το 15% των εξαγωγών της Γερμανίας, φιγουράροντας στην κορυφή των αγοραστών έναντι 11% της δεύτερης Νότιας Αφρικής. Παράλληλα, η χώρα μας δεν άφησε... παραπονεμένο και τον Νικολά Σαρκοζί, αφού το 12% των εξαγωγών όπλων της Γαλλίας έφτασε στην Ελλάδα, με τη Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έχουν αγοράσει περισσότερα.
Γενικότερα, τα αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι τα τρία τέταρτα των εξαγωγών συμβατικών όπλων παγκοσμίως την περίοδο 2006-2010 πραγματοποιούνται από μόλις πέντε χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία). Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 25% σε σχέση με την περίοδο 2001-2005.

Το SIPRI υπολογίζει τις παραδόσεις μεγάλων συμβατικών όπλων, σε καθένα εκ των οποίων αποδίδεται τιμή, στρατηγική σημασία και άλλα κριτήρια. Οι δύο μεγαλύτεροι εισαγωγείς όπλων τα τελευταία χρόνια, η Ινδία και η Κίνα, αγόρασαν πάνω από το 80% των όπλων τους και οι δύο συνολικά, από τη Ρωσία. Ο τρίτος και ο τέταρτος μεγαλύτερος αγοραστής στον κόσμο, η Νότιος Κορέα και το Πακιστάν προτίμησαν την αμερικανική αγορά όπλων για τα "ψώνια" τους.

Αποτιμώντας τα παραπάνω στοιχεία είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό ότι οι δύο ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, η γερμανική και η γαλλική δεν θα είχαν συμφέρον να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αφού θα έχαναν έσοδα από έναν πολύ καλό πελάτη τους. Για τους εξοπλισμούς και τα όπλα εξάλλου λεφτά υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν!
arms(Πηγή: Εconomist)

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin