Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

PostHeaderIcon Τουρκία: "Δεν θέλουμε πυρηνικά"

Τουρκία: "Δεν θέλουμε πυρηνικά" 
∆ηµοψήφισµα ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από τη Μερσίνα, αντιδρώντας στην εγκατάσταση πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιου, αν και η τουρκική κυβέρνηση είναι κάθετη: «∆εν θα γίνει δηµοψήφισµα, χρειαζόµαστε ενέργεια». Πάντως, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ κάνει τώρα µια µικρήυποχώρηση λέγοντας ότι θα γίνει και πάλι αξιολόγηση της άδειας για εγκατάσταση του αντιδραστήρα στην περιοχή, κάτι που σηµαίνει καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών κατά πέντε έως έξι µήνες.

Η επιµονή της τουρκικής κυβέρνησης για την εγκατάσταση του αντιδραστήρα παρά τη µεγάλη καταστροφή στην Ιαπωνία προκαλεί πανικό στους κατοίκους της περιοχής. Η Φατµά Γκιοκτσέ είναι αναστατωµένη: «Ο σύζυγός µου είναι τροµαγµένος. Σκέφτεται να καλύψει το σπίτι µας µε λαµαρίνες γύρω γύρω. Ισως βοηθήσει, λέει». Ενας Γερµανός που ζει στην περιοχή είχε πάει εκεί έπειτα από τοατύχηµα τουΤσερνόµπιλ, επειδή προσβλήθηκε από καρκίνο. Τώρα λέει θα αναγκαστεί να φύγει και από τη Μερσίνα. Αν εγκατασταθεί τελικά ο αντιδραστήρας, οι κάτοικοι είναι βέβαιοι ότ ιο τουρισµός και η γεωργία της περιοχής θα τελειώσουν. Οι αντιδράσεις στην Τουρκία είναι µεγάλες. Το Σάββατο στην Πλατεία Ταξίµ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης έγινε διαµαρτυρίαεναντίον της εγκατάστασης πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιου.

«Η Μερσίνα δεν θέλει πυρηνικά», «∆εν θέλουµε να πεθάνουµε µε πυρηνικά», «Γινάτι στα πυρηνικά, ζήτω η ζωή», ήταν µερικά από τα συνθήµατα της πλατφόρµας ενάντια στα πυρηνικά στη Μερσίνα. Ο εκπρόσωπος της πλατφόρµας Σαµπαχάτ Ασλάν χαρακτήρισε “δεύτερο Τσερνόµπιλ” την καταστροφή στην Ιαπωνία λέγοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν πήρε το µάθηµά της. Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε και η δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι «επικίνδυνη είναι ακόµηκαι µια φιάλη υγραερίου σε ένα νοικοκυριό». «Καλούµε τον πρωθυπουργό να το σκεφτεί ξανά. ∆εν έχει δικαίωµα να παίζει στα ζάρια τη ζωή του έθνους για ένατυφλό γινάτι», δήλωσε ο αντιπρόεδρος τηςΚοινοβουλευτικής Οµάδας του Κόµµατος Εθνικής Ενότητας(MHP) Μεχµέτ Σάντιρ. Το Ρεπουµπλικανικό Λαϊκό Κόµµα (CHP) ετοιµάζεται, σύµφωνα µε κάποια δηµοσιεύµατα του τουρκικού Τύπου, να προσφύγει στο Συνταγµατικό ∆ικαστήριο και να καταγγείλει τη νοµοθεσία για εγκατάσταση πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιου.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ. Πάντως και τα δύο κοινοβουλευτικά κόµµατα της αντιπολίτευσης ζητούν να γίνει δηµοψήφισµα. Το βασικό επιχείρηµα της αντιπολίτευσης αλλά και των κατοίκων της περιοχής είναι ότι ο αντιδραστήρας θα γίνει σε ένα σεισµογενές µέρος. Κατά την αντιπολίτευση είναιµόλις 25 χιλιόµετρα από το ρήγµα Ecemis και 150 χιλιόµετρα από το ρήγµα της Ανατολίας. Ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας λέει ότι ο αντιδραστήρας θα εγκατασταθεί 100 χιλιόµετρα µακριά από το ρήγµα Ecemis, προσθέτοντας µάλισταπως ηκαταστροφή των αντιδραστήρων στην Ιαπωνία προκλήθηκε όχι από τον σεισµό αλλά από το τσουνάµι. «Ακόµη και ένα στο εκατοµµύριο να είναι η πιθανότητα καταστροφής, το ρίσκο είναι µεγάλο, είναι λάθος η επιλογή του Ακουγιου», έγραφε χθες στο άρθρο του ο γνωστός δηµοσιογράφος Φατίχ Αλτάιλι υπενθυµίζοντας ότι στην περιοχή είχαν γίνει δύο µεγάλα καταστροφικά τσουνάµι το 365 και το 1303. Σύµφωνα µάλιστα µε τον καθηγητή Μπεθ Σόου του Πανεπιστηµίου Κέµπριτζ, οι µετρήσεις λένε ότι µία φορά στα800 χρόνια χτυπάει το τσουνάµι. Ισως χτυπήσει και σε µερικές µέρες, ίσως και σε µερικούςαιώνες, σύµφωνα µε τον καθηγητή.
Θα γίνει πάλι αξιολόγηση της άδειας για τη Μερσίνα, υπόσχεται η κυβέρνηση

Εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Τούρκοι επιστήµονες καλούν την κυβέρνησή τους να στραφεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειες, εγκαταλείποντας πλήρως την πυρηνική ενέργεια. Ωστόσο ο τούρκος υπουργός Ενέργειας απαντά ότι «η Τουρκία έχει ως στόχο το 2023 που θα είναι τα 100 χρόνια της Τουρκικής ∆ηµοκρατίας να είναι µια µεγάλη οικονοµική δύναµη.

∆εν είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος µόνο µε τις ανανεώσιµες πηγές ενέργειας».

Ανοικτό το ενδεχόµενο να κατασκευαστεί στο Αιγαίο

Η κατασκευή πυρηνικού σταθµού στο Ακουγιου είχε συµφωνηθεί µε τη Ρωσία πέρσι τον Μάιο. Εκκρεµούν απλώς κάποιες λεπτοµέρειες για να αρχίσει η κατασκευή. Παράλληλα, η Τουρκία διαπραγµατεύεται αυτή την περίοδο µε την Ιαπωνία για την κατασκευή και δεύτερουσταθµού στη Σινώπητης Μαύρης Θάλασσας. Αναµένεται να αποφασιστεί η τοποθεσία κατασκευής και τρίτου. «Αποφασίστηκε η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα. Μήπως ο τρίτος θα εγκατασταθεί στο Αιγαίο;», ρωτήθηκε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας. «Ισως στο Αιγαίο. Αυτό θα το πουν τα δεδοµένα», ήταν η απάντησή του στην κρατική τηλεόραση το Σάββατο.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin