Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

PostHeaderIcon Μύθοι και πραγματικότητα για τα αγαπημένα μας παραμύθια

Το «και ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα» είναι κάτι που συντροφεύει το τέλος κάθε παραμυθιού. Όμως στις πρώτες εκδοχές τους, κάποια από τα πολύ γνωστά σε όλους μας παραμύθια είχαν πιο σκοτεινά νοήματα, και αυτό που συνηθίζουμε να ορίζουμε ως “happy end” δεν υπήρχε πάντοτε...
 
Ο Αυλητής
Στο παραμύθι του «Αυλητή» υπάρχει ένα χωριό, το οποίο κατακλύζεται από αρουραίους. Ένας άντρας εμφανίζεται και υπόσχεται πως θα τα διώξει αν οι χωρικοί συμφωνήσουν να του δώσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Η συμφωνία γίνεται και ο Αυλητής καταφέρνει να διώξει τους αρουραίους παίζοντας μουσική με τον αυλό του. Όταν όμως επιστρέφει, οι χωρικοί αρνούνται να τον πληρώσουν και τότε αποφασίζει  να διώξει, και τα παιδιά από το χωριό!
Μύθος: Στην μοντέρνα εκδοχή, ο Αυλητής παρασέρνει τα παιδιά σε μια σπηλιά, και όταν το χωριό αποφασίζει να τον πληρώσει τα στέλνει πίσω.
Πραγματικότητα: Στην πρώτη και πιο σκοτεινή εκδοχή, ο Αυλητής οδηγεί τα παιδιά σε ένα ποτάμι, όπου και πνίγονται, εκτός από ένα κουτσό αγόρι που δεν μπορούσε να τους προλάβει.
 
Η Κοκκινοσκουφίτσα
Στο παραμύθι η Κοκκινοσκουφίτσα, ένα κοριτσάκι με κόκκινο παλτό και σκούφο πηγαίνει φαγητό στη γιαγιά της, στο δάσος. Ο κακός λύκος προπορεύεται, πηγαίνει πρώτος στη γιαγιά της, την τρώει και στήνει παγίδα στην Κοκκινοσκουφίτσα. Μεταμφιεσμένος ως η γιαγιά τρώει και την ίδια.
Μύθος: Η εκδοχή η οποία είναι πιο οικεία σε όλους μας, αναφέρει πως η Κοκκινοσκουφίτσα και η γιαγιά της σώζονται από έναν κυνηγό ο οποίος σκοτώνει το λύκο και τις βγάζει έξω.
Πραγματικότητα: Στην πρώτη εκδοχή του παραμυθιού από τον Γάλλο Κάρολο Περό, η Κοκκινοσκουφίτσα είναι μια νεαρή γυναίκα που ακολουθεί τις οδηγίες του λύκου όταν ρωτάει το δρόμο για το σπίτι της γιαγιά της, με αποτέλεσμα να φαγωθεί. Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας ήταν να μην ακολουθείς ποτέ συμβουλές από ξένους.
 
 
Η Σταχτοπούτα
Η Σταχτοπούτα, ήταν κόρη ενός πλούσιου εμπόρου, όμως η μητριά της και οι ετεροθαλείς αδελφές της, την υποβιβάζουν σε υπηρέτρια. Ενώ αυτές χαίρονται όλα τα πλούτη του εμπόρου, την  αναγκάζουν να κοιμάται στις στάχτες του τζακιού. Κάποιο βράδυ την επισκέπτεται η νεράιδα νονά της, και της δίνει ένα φόρεμα, μια άμαξα κι ένα ζευγάρι γυάλινα γοβάκια προκειμένου να πάει στο χορό του Πρίγκιπα. Ο πρίγκιπας εντυπωσιάζεται και την επόμενη μέρα, αποφασίζει να τη βρει χρησιμοποιώντας το γοβάκι που άφησε στις σκάλες φεύγοντας, βάζοντας τις γυναίκες της περιοχής να το δοκιμάσουν για να δει σε ποια ταιριάζει.
Μύθος: Το τέλος που όλοι γνωρίζουμε λέει πως η Σταχτοπούτα παντρεύεται τον Πρίγκιπα, ενώ οι δύο κακές ετεροθαλείς αδερφές της, παντρεύονται δύο λόρδους και ζουν όλοι ευτυχισμένοι για πάντα.
Πραγματικότητα: Σύμφωνα με τους αδερφούς Γκριμ, οι δύο αδερφές κόβουν κομμάτια από τα πόδια τους, με σκοπό να χωρέσουν στο γοβάκι, ελπίζοντας να ξεγελάσουν τον Πρίγκιπα. Ο Πρίγκιπας όμως ενημερώνεται για το σχέδιό τους από δύο περιστέρια που έχουν βγάλει τα μάτια των δύο γυναικών. Έτσι οι δύο αδερφές περνούν την υπόλοιπη ζωή τους ως τυφλές γεροντοκόρες, ενώ η Σταχτοπούτα ζει μαζί με τον Πρίγκιπα.
 
Η μικρή γοργόνα
Η Άριελ ήταν μια μικρή γοργόνα, η οποία ερωτεύτηκε τον Έρικ, έναν πρίγκιπα της ξηράς. Για να μπορέσει να τον παντρευτεί, η Άριελ κάνει μια συμφωνία με την κακιά μάγισσα Ούρσουλα. Η Ούρσουλα της δίνει πόδια, αλλά η Άριελ πρέπει να κάνει τον Έρικ να την ερωτευτεί μέσα σε τρεις μέρες.
Μύθος: Στην ιστορία της Ντίσνεϊ, η μικρή γοργόνα παντρεύεται τον Έρικ και παραμένει για πάντα άνθρωπος. Ο γάμος τους είναι υπέροχος και παρευρίσκονται άνθρωποι και γοργόνοι.
Πραγματικότητα: Στην πρώτη εκδοχή του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η Άριελ βλέπει τον Έρικ να παντρεύεται μια πριγκίπισσα και απελπίζεται. Τότε της δίνεται ένα μαχαίρι με σκοπό να σκοτώσει τον πρίγκιπα, αλλά αντί γι’ αυτό, πηδάει στη θάλασσα και πεθαίνει, αφού μεταμορφώνεται σε αφρό.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin