Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

PostHeaderIcon Θέμα χρόνου πλέον ο αφανισμός της τίγρης της Σιβηρίας;

 
Ο γενετικά αποτελεσματικός πληθυσμός της τίγρης του Αμούρ (ή της Σιβηρίας), του μεγαλύτερου αιλουροειδούς στον κόσμο που απειλείται άμεσα με εξαφάνιση, αριθμεί μόλις 14 ζώα, προειδοποιούν επιστήμονες σε έκθεσή τους στην επιθεώρηση Mammalian Biology.
Όπως εξηγούν, απομένουν περίπου 500 τέτοιες τίγρεις, όμως ο αποτελεσματικός τους πληθυσμός είναι αυτός που καθορίζει τη γενετική ποικιλομορφία του είδους. Το γεγονός ότι είναι τόσο χαμηλή σημαίνει ότι π.χ. μια ασθένεια ή μια γενετική ανωμαλία είναι πολύ πιθανό να περάσει στην επόμενη γενιά. 

«Τα αποτελέσματά μας είναι τα πρώτα που αναδεικνύουν αυτήν την αρκετά πρόσφατη γενετική επιβράδυνση των σιβηρικών τίγρεων», γράφουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές από πανεπιστήμια και οργανισμούς της Ρωσίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας. «Ο ανησυχητικά μικρός αποτελεσματικός πληθυσμός θέτει υπό αμφισβήτηση την όποια αισιοδοξία για τη ανάκαμψη της τεράστιας τίγρης της Σιβηρίας».
Πληθυσμοί της τίγρης ζούσαν κάποτε σε μεγάλες περιοχές της βόρειας Κίνας, της Κορεατικής Χερσονήσου και της νοτιο-ανατολικής Ρωσίας. Τη δεκαετία του 1920 όμως, το είδος έφθασε κοντά στον αφανισμό εξαιτίας της συρρίκνωσης των οικοτόπων του -με την εξάπλωση των ανθρώπινων οικισμών- και της λαθροθηρίας. Τη δεκαετία του 1940, μόλις 20 με 30 τίγρεις ζούσαν ελεύθερες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση της γενετικής δεξαμενής του είδους.
Ινδονησία: Ελπίδα για τους ρινόκερους της Ιάβας
Την ίδια ώρα, κρυφές κάμερες κατέγραψαν τη... ζωντανή απόδειξη ότι υπάρχει ελπίδα για ένα άλλο απειλούμενο είδος: το ρινόκερο της Ιάβας.
Όπως ανακοίνωσε η οικολογική οργάνωση WWF, οι κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε καταφύγιο στο νοτιοδυτικό άκρο της νήσου κινηματογράφησαν δύο ενήλικες ρινόκερους και δύο απογόνους τους � μια απόδειξη ότι το είδος αναπαράγεται.
«Τα νέα είναι φανταστικά γιατί πριν δούμε αυτές τις εικόνες, είχαν καταγραφεί μόλις 12 γεννήσεις ρινόκερων της Ιάβας την τελευταία δεκαετία», εξηγεί ο επικεφαλής του προγράμματος από το ινδονησιακό παράρτημα του WWF, ’ντχι Χαριγιάντι. «Ο πληθυσμός στο Ουτζούνγκ Κουλόν αποτελεί την τελευταία πραγματική ελπίδα για την επιβίωση ενός είδους που βρίσκεται στο χείλος του αφανισμού».
Οργανώσεις όπως το WWF πίστευαν ότι ο πληθυσμός του είδους αριθμούσε μόλις 40 ζώα, όμως χάρη στις εικόνες που κατέγραψε η κάμερα, θεωρούν τώρα ότι ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη και 50 τέτοιοι ρινόκεροι � μια σημαντική διαφορά για ένα ζώο που βρίσκεται τόσο κοντά στον αφανισμό. Παρότι άπαντες χαιρέτισαν την ανακάλυψη, προειδοποίησαν ότι ο ρινόκερος της Ιάβας παραμένει εξαιρετικά ευάλωτος στις έξωθεν απειλές.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin