Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

PostHeaderIcon Σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγορεύτηκε ο Τίτος Πατρίκιος

Σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης αναγορεύτηκε ο Τίτος Πατρίκιος 

Σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναγορεύτηκε απόψε , ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, στην αίθουσα του Ωδείου Ρεθύμνου.
Η αναγόρευση ενός εκ των σημαντικότερων μεταπολεμικών ποιητών, πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα σε κλίμα συγκίνησης, από τον αντιπρύτανη του Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Εμμανουήλ Πετράκη, ενώ για το έργο του και την προσωπικότητα του, μίλησε ο πρόεδρος του τμήματος Αλέξης Πολίτης.

Όπως επισημάνθηκε, ο Τίτος Πατρίκιος που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 εκτιμήθηκε πολύ γρήγορα για το έργο του από τα νεανικά του χρόνια. Η πρώτη κιόλας συλλογή του, Χωματόδρομος, 1952, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την κριτική της εποχής και με τη δεύτερη συλλογή, Μαθητεία, 1963, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους ανάμεσα στους συνομήλικούς του. Ο Τίτος Πατρίκιος δεν είναι μόνο ποιητής, μολονότι αυτό ήταν το κεντρικό «στοίχημα της ζωής του», όπως ωραία το όρισε κάποτε ο ίδιος. Ο Τίτος Πατρίκιος υπηρέτησε τα γράμματα ποικιλότροπα: ένας από τους βασικούς μοχλούς του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης, σημαντικός μεταφραστής (και από τους πρωτεργάτες του Ελληνικού Κέντρου Μετάφρασης Λογοτεχνίας), δοκιμιογράφος. Η συμβολή του στην κριτική αντιμετώπιση λογοτεχνικών ζητημάτων είναι σπουδαία? εξίσου σημαντική πρέπει ωστόσο να θεωρηθεί και η παρέμβασή του σε ζητήματα πολιτικής: ίσως να είναι από τους πιο τολμηρούς και καθαρούς στοχαστές που διαθέτουμε.
Γοητεύτηκε από το όραμα μιας καλύτερης και δικαιότερης κοινωνίας, και υπερασπίσθηκε σθεναρά και πολύτροπα αυτό το όραμα: με την σωματική του συμμετοχή (νέος εντάχθηκε στην εθνική αντίσταση στα χρόνια της Κατοχής), αλλά και με την κριτική του σκέψη. Σπούδασε νομικά και κοινωνιολογία? εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας, και αυτοεξόριστος στη Γαλλία σε ανάλογους διεθνείς οργανισμούς? εντάχθηκε σε πολιτικό κόμμα, σε επιτροπές (ανάμεσα σε άλλες, το 1995 στο Ε.ΚΕ.ΒΙ. ως πρόεδρός του? το 2002 υπεύθυνος της «Πολιτισμικής Ολυμπιάδας»? παραιτήθηκε αμέσως), και τόλμησε να αποχωρήσει όταν το θεώρησε σκόπιμο, όταν δηλαδή διαπίστωσε είτε πως η συμμετοχή του δεν ωφελούσε είτε πως η πορεία του κόμματος δεν εξυπηρετούσε τους στόχους που ο ίδιος είχε οραματιστεί. Δεν δίστασε μπροστά στην πράξη, αλλά και η εμπλοκή του δεν παρέσυρε ποτέ την κριτική εγρήγορση.
Σήμερα η ποιητική του παραγωγή βρίσκεται συγκεντρωμένη στους τέσσερις τόμους που καλύπτουν το έργο του έως το 2002? τελευταία του ποιητική συλλογή Η νέα χάραξη, 2007, ενώ το 2008 κυκλοφόρησε και μια ανθολογία των ερωτικών του ποιημάτων, Λυσιμελής πόθος.
Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πάρα πολλές διεθνείς συναντήσεις, σε ποιητικά φόρουμ, έχει προσκληθεί από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και φορείς για να μιλήσει είτε για τη δική του ποίηση είτε για άλλα θέματα. Πολλά ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ευρωπαϊκές γλώσσες, ιδίως στα ιταλικά? μία ανθολογία ποιημάτων του μεταφρασμένη στα γερμανικά κυκλοφόρησε το 1993. Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Ειδικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του? δεν έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας από άλλο πανεπιστήμιο.
Οι μαθητές του Ρεθύμνου, μέσα από την πρωτοβουλία της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων κ. Καψάσκη, αύριο Τρίτη, θα έχουν την ευκαιρία για μία συνάντηση-συνομιλία με τον ποιητή στο Πολιτιστικό Φοιτητικό Κέντρο Ξενία στο πλαίσιο διδακτικής επίσκεψης. Οι μαθητές θα συνομιλήσουν και θα υποβάλλουν ερωτήσεις στον ποιητή για τη ζωή και το έργο του για το οποίο ήδη γνωρίζουν μέσω της λογοτεχνίας που διδάσκονται.
Άρθρα για την συνάντηση και συνεντεύξεις του ποιητή θα δημοσιευτούν στα μαθητικά περιοδικά του 1ου και 2ου Λυκείου Ρεθύμνου

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin