Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

PostHeaderIcon Δέρμα ερπετού 50 εκατομμυρίων ετών!

50 εκατομμύρια χρόνια μετά και όμως... ανακαλύφθηκαν πρωτεΐνες δέρματος σε απολίθωμα ενός προΐστορικού ερπετού παρόμοιου με τη σημερινή σαύρα!

Αυτή η περίπτωση είναι πράγματι σπάνια αφού μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η διατήρηση μαλακών ιστών σε απολιθώματα τόσο μεγάλης ηλικίας θεωρούνταν αδύνατη. Όμως μια νέα τεχνική υπέρυθρης ακτινοβολίας κατάφερε να απεικονίσει τα οργανικά υπολείμματα και να δείξει ότι το δέρμα του προϊστορικού ζώου είχε δομή παρόμοια με αυτή που απαντάται στις σημερινές σαύρες. 
  Σύμφωνα με αυτή τη νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, η τεχνική αυτή χαρτογραφεί και απεικονίζει τα βιολογικά μόρια που παραμένουν διατηρημένα σε απολιθώματα.
Η εντυπωσιακή εικόνα των υπολειμμάτων δέρματος δημοσιεύεται στο Royal Society Proceedings B, ένα περιοδικό της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας.
«Αυτές οι νέες μέθοδοι, οι οποίες βασίζονται στην υπέρυθρη ακτινοβολία και τις ακτίνες-Χ, αποκαλύπτουν περίπλοκα χημικά μοτίβα που παρέβλεπαν εδώ και δεκαετίες οι παραδοσιακές μέθοδοι» δήλωσε ο γεωχημικός Ρόι Βογκέλιους, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε ένα όργανο παρόμοιο με βελόνα από πικάπ το οποίο εκπέμπει υπέρυθρο φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος. Η ακίδα σάρωσε το απολίθωμα σημείο προς σημείο και χαρτογράφησε τα σημεία όπου τα μόρια δέρματος απορροφούσαν μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, τα υπολείμματα δέρματος διατηρήθηκαν επειδή αντέδρασαν με άτομα μετάλλων και στερεώθηκαν χημικά στο υπόστρωμα.
Όπως ανέφερε ο Δρ Βογκέλιους στο BBC, η σύγκριση του απολιθώματος με σύγχρονα δείγματα έδειξε ότι το δέρμα του προϊστορικού ερπετού θυμίζει τα σαμιαμίδια

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin