Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon To «ιερό» δάσος ξαναγεννιέται

 
ΜΕ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΤΡΟΠΟ ολοκληρώνονται σιγά σιγά τα έργα αποκατάστασης της αρχαίας Ολυμπίας, που καταστράφηκε κατά τις πυρκαγιές του 2007. Την περίοδο αυτή οι μελετητές παρουσίασαν μία από τις τελευταίες μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, που αφορά τη δημιουργία ολυμπιακού βοτανικού κήπου, ο οποίος θα αποτελεί κατά κάποιον τρόπο «αναπαραγωγή» των δέντρων και των θάμνων που κάλυπταν την Ολυμπία κατά την αρχαιότητα.

Το όλο εγχείρημα θα εκπονήσει το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ), στο πλαίσιο της ευρύτερης δουλειάς «για την αποκατάσταση του αρχαιολογικού και του ευρύτερου τοπίου της Ολυμπίας» που ανέλαβε για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού λίγο μετά το καταστροφικό εκείνο καλοκαίρι.

Στο ίδιο πλαίσιο το ερευνητικό ίδρυμα είχε πραγματοποιήσει σειρά δράσεων που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τεχνική μελέτη σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση μετά την πυρκαγιά, επίβλεψη των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων που προέβλεπε αυτή η μελέτη, καθώς και έργα αποκατάστασης της βλάστησης.

Το δρυοδάσος του Παυσανία

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΕΘΙΑΓΕ για τον ολυμπιακό βοτανικό κήπο, θα δεντροφυτευθούν τα 9 από τα 24 στρέμματα της έκτασης που βρίσκεται βόρεια του αρχαιολογικού χώρου και δυτικά του Κρόνιου λόφου.

«Στόχος μας είναι να “δέσουμε” το νέο δάσος με το παρελθόν, δηλαδή με το αρχαίο δρυοδάσος που αναφέρει ο Παυσανίας», εξηγεί στη Real planet ο υπεύθυνος Γενικού Συντονισμού των Εργων δρ Γεώργιος Λυριντζής.

Το δάσος αυτό, διευκρινίζει, είχε εκτοπιστεί ή καταπιεστεί όλα αυτά τα χρόνια από τη χαλέπιο πεύκη, είδος που εισήχθη στην περιοχή από τους Γερμανούς.

Μάλιστα, κατά την αποκατάσταση οι επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με τα πεύκα, καθώς αυτά αναγεννώνται σε βάρος των φυτών. Σήμερα, πάντως, διατηρούνται ελάχιστα.

Στον νέο κήπο θα τοποθετηθούν 16 διαφορετικά είδη δέντρων, 18 διαφορετικά είδη θάμνων και 9 είδη φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, τα οποία συμμετείχαν στη σύνθεση του αρχαίου δρυοδάσους.
«Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η σταθερότητα του δάσους απέναντι στις πυρκαγιές και θα αυξηθεί η βιοποικιλότητά του», τονίζει ο Γ. Λυριντζής.

Στον χώρο υπάρχουν ήδη γύρω στα 100 δέντρα (κουκουναριές, ελιές, κυπαρίσσια, αριές και δρύες), τα οποία θα ενταχθούν στον βοτανικό κήπο, συμπληρώνοντας συνολικά μια συστάδα 400 δέντρων. Οι θάμνοι θα είναι γύρω στους 3.000 και τα αρωματικά - θεραπευτικά φυτά 6.000.
Ολα τα φυτά θα φέρουν πληροφοριακές πινακίδες με φυτολογικά αλλά και ιστοριογραφικά στοιχεία, ενώ θα χαραχτεί μονοπάτι για τους επισκέπτες.

Στόχος είναι ο κήπος να είναι έτοιμος πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 για την τελετή αφής της φλόγας. Αυτή, ωστόσο, είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη καθώς, όπως σημειώνει ο Γ. Λυριντζής, η υπογραφή των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου συνήθως καθυστερεί χαρακτηριστικά...

Υπηρεσία φροντίδας

Ποιος, όμως, θα φροντίσει αυτόν τον υπέροχο κήπο; Ο Γ. Λυριντζής θεωρεί απαραίτητη την ίδρυση ενός μικρού τμήματος φροντίδας του ολυμπιακού περιβάλλοντος, μιας «υπηρεσίας φροντίδας», επανδρωμένης με εξειδικευμένο γεωτεχνικό προσωπικό, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται.

Οσο για τη θωράκιση της περιοχής από το ενδεχόμενο νέας πυρκαγιάς, υποστηρίζει ότι είναι μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο εσωτερικά, καθώς υπάρχει αυστηρή φύλαξη και οι επισκέπτες ελέγχονται ενδελεχώς.

Παρ’ όλα αυτά, εφιστά την προσοχή στην πιθανότητα να έρθει η φωτιά απ’ έξω: «Το ζήτημα είναι να διαχειριστούν τις γεωργικές εκτάσεις και τη βλάστηση της γύρω περιοχής. Να κλαδεύονται τα δέντρα, ώστε να μη συναντήσει η φωτιά βιομάζα -όπως συνέβη το 2007- και επεκταθεί ανεξέλεγκτα. Ομως, κάτι τέτοιο δεν έχει προχωρήσει ακόμη...».



πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin