Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Eνέργεια από... ηλιακούς ποδηλατοδρόμους στην Ολλανδία

 
Την ώρα που άλλες πόλεις σκέπτονται να κατασκευάσουν ποδηλατοδρόμους, μια ολλανδική πόλη προχωρά ένα βήμα παραπέρα, στρώνοντάς τους με ηλιακούς συλλέκτες.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο της μικρής πόλης Κρόμενι, βόρεια του ʼμστερνταμ, οι συλλέκτες θα είναι ενσωματωμένοι «σε μια παχιά επιφάνεια που μοιάζει με γυαλί, αλλά δεν θα γλιστράει και θα είναι ανθεκτική ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες».

Οι αρχές της Βόρειας Ολλανδίας και τα ινστιτούτα που συνεργάζονται για την υλοποίηση του σχεδίου εκτιμούν ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αγγίζει τις 50 kWh ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, τροφοδοτώντας τα φανάρια, τα φώτα των δρόμων κατοικημένων περιοχών, τα ίδια τα σπίτια ή ακόμη και ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο μέλλον.

«Πρόκειται για ένα πραγματικό βήμα στην κατεύθυνση των μηδενικών εκπομπών, εάν λάβουμε υπόψη ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα», λέει ο αξιωματούχος Μπαρτ Χέλερ.

Το σύστημα SolaRoad, που αναμένεται να τοποθετηθεί σε περίπου ένα χρόνο, αποτελείται από τσιμεντένιες πλάκες με ενσωματωμένα ηλιακά κύτταρα κρυσταλλικού πυριτίου, οι οποίες θα καλύπτονται από ανθεκτικό γυαλί πάχους περίπου 1 εκατοστού. Οι αρχές ευελπιστούν ότι η ενέργεια που θα παράγεται κατ' αυτόν τον τρόπο, θα μπορεί κατά τη διάρκεια της ημέρας να αποθηκεύεται επί τόπου για να διοχευτεύεται τη νύχτα.

Στην Ολλανδία ήδη γίνεται χρήση αρκετών μορφών ανανεώσιμης ενέργειας: βιομάζα, αιολική, γεωθερμική, ηλιακή, ενώ εάν κριθεί επιτυχές, το πείραμα του Solaroad θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα -που διαθέτει ένα οδικό δίκτυο συνολικού μήκους 137.000 χιλιομέτρων- μειώνοντας κατά πολύ την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin