Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ζεσταίνουν τα τρακτέρ οι αγρότες

Στη σκιά κινητοποιήσεων με επίκεντρο στα ελληνουβουλγαρικά σύνορα και στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, απειλείται να πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συνάντηση των «γαλάζιων» αγροτοσυνδικαλιστών του θεσσαλικού κάμπου, με τον Κώστα Σκανδαλίδη, που θα αφορά στα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας.

Το ραντεβού έχει κλειστεί για το πρωί της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην κλαδική έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας Zootechnia. Τα θέματα που θα συζητηθούν, αφορούν, μεταξύ άλλων, την ικανοποίηση αιτημάτων για αφορολόγητο πετρέλαιο για αγροτική χρήση, φτηνότερο αγροτικό ρεύμα, μέτρα στήριξης του ελληνικού, φρέσκου γάλακτος, ολοκλήρωση εκτροπής του Αχελώου, άμεσες αποζημιώσεις στις βαμβακοκαλλιέργειες για το πράσινο σκουλήκι, κ.ά. Αν πάρουν σαφείς δεσμεύσεις από τον υπουργό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υλοποιήσουν την απειλή τους για το άνοιγμα των διοδίων κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, όπως προειδοποίησαν ότι θέλουν να πράξουν την ερχόμενη εβδομάδα, λειτουργώντας στη λογική ότι επί σειρά ετών όταν είχαν κινητοποιήσεις έκλειναν την εθνική οδό κι έκαναν δύσκολη τη ζωή άλλων κοινωνικών ομάδων.
Σε αντίθεση με τους «γαλάζιους» Θεσσαλούς, οι αγρότες του νομού Σερρών, όπως και οι συνάδελφοί τους από τη Βόρεια Φθιώτιδα έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις, παρότι το Πανελλαδικό Συντονιστικό τους όργανο αποφάσισε προχθές, κατά πλειοψηφία, να μην στηθούν μπλόκα στους δρόμους.
Πιο συγκεκριμένα, εκπρόσωποι από 14 νομούς, που συγκροτούν το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο συναντήθηκαν την Κυριακή στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση -που ξεπέρασε τις 12 ώρες- αποφάσισαν να αναζητήσουν νομική φόρμουλα για να θεσμοθετηθεί το όργανό τους ως μια νέα ομοσπονδία.
Ρωγμές στο μέτωπο
Στο θέμα των κινητοποιήσεων διαπιστώθηκαν ρωγμές στο ενιαίο μέτωπο καθώς έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία (12 υπέρ έναντι 2 κατά) η πρόταση να μην στηθούν μπλόκα και να αναζητηθούν νέες μορφές δράσης.
«Εκτιμούμε πως αν κοπεί η Ελλάδα σε πέντε σημεία θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα. Αναγνωρίζουμε ότι είναι μια δύσκολη χρονιά για όλους και δεν θέλουμε να στρέψουμε εναντίον μας την κοινή γνώμη. Ο αγώνας δεν σταματά, αλλά τα μπλόκα δεν είναι η μόνη λύση», είπε ο Χρ. Γκότζιας, μέλος του Συντονιστικού, από τη Δράμα.
Διαφορετική, ωστόσο, άποψη διατύπωσε ο Βάιος Γκανής, από τη βόρεια Φθιώτιδα, ο οποίος καλεί τους αγρότες να βγουν με τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο Μπράλο και να κόψουν στα δύο τη χώρα. «Η απόφαση του Πανελλαδικού δεν είναι δεσμευτική. Οι αγρότες έχουν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα και δεν έχουν άλλον τρόπο να τα κοινοποιήσουν, παρά μόνο να βγουν στο δρόμο», μας είπε ο κ. Γκανής, αρνήθηκε πάντως να μας αποκαλύψει την ημέρα και την ώρα της κινητοποίησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει νωρίτερα από ανάλογη κίνηση των «αδέσμευτων» αγροτών του νομού Σερρών, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι θα κλείσουν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, από την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα από τη Δευτέρα) και επ΄ αόριστον.

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin