Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Η "Ολυμπιάς" στη Ν.Υόρκη

 
Όνειρο μιας ομάδας Ελληνοαμερικανών είναι η τριήρης Ολυμπιάς να περάσει μπροστά από το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη και να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, στις 4 Ιουλίου 2012.

    Ο καταγόμενος από τη Χίο ναυτιλιακός πράκτορας Μάρκος Μαρινάκης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «όλο και περισσότερος κόσμος στηρίζει την προσπάθειά μας, ενώ δημοσιεύματα και αναφορές σε αμερικανικά ΜΜΕ προβάλλουν την ιστορία της τριήρους, αναδεικνύοντας έτσι τον ελληνικό πολιτισμό».

    Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «το δημοσίευμα στην εφημερίδα “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ” και οι σχετικές αναφορές από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς στις ΗΠΑ έδωσαν απρόσμενη διάσταση στο γεγονός».

    Ο γνωστός ομογενής, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος των Ηνωμένων Χιακών Σωματείων Αμερικής και του Συλλόγου Καρδαμυλιωτών Νέας Υόρκης, επισήμανε ότι πρόκειται για την τριήρη Ολυμπιάς που ανακατασκευάστηκε το 1987 και αποτελεί το μόνο σε λειτουργία πλοίο του είδους του και το οποίο έκανε την τελευταία «επίσημη εμφάνισή» του στο λιμάνι του Πειραιά το βράδυ της 11ης Αυγούστου του 2004, μεταφέροντας την Ολυμπιακή Φλόγα. Από τότε, κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, στεγάζεται ως έκθεμα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης στην Αθήνα, δίπλα στο ιστορικό θωρηκτό «Αβέρωφ».

    Για τη μεταφορά του στη Νέα Υόρκη έχει δημιουργηθεί το «Trireme Trust USA» για το σχεδιασμό του «Trireme in New York», στο οποίο προεδρεύει ο κ. Μαρινάκης. Βασικός στόχος, όπως σημείωσε, «είναι η προβολή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς και η περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

    Το κόστος συντήρησης του πλοίου και συνολικά αυτού του εγχειρήματος υπολογίζεται να φτάσει τα τρία εκατομμύρια δολάρια και μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 600 χιλιάδες δολάρια. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της όλης προσπάθειας, η τριήρης χρειάζεται καταρχήν 275 χιλιάδες για επισκευές, ενώ θα πρέπει να μεταφερθεί στο λιμάνι της Νέας Υόρκης με φορτηγό πλοίο και να «ναυτολογηθούν» κωπηλάτες.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin