Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ελληνίδα μηνύει το Πεντάγωνο για υπόθεση βιασμού

image 
Κατηγορίες ότι «έκλεισε» τα αυτιά του το αμερικανικό Πεντάγωνο στις καταγγελίες 14 βετεράνων του αμερικανικού στρατού, για βιασμούς από συναδέλφους τους, συγκλονίζουν την αμερικανική κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Daily Mail".
Οι 14 βετεράνοι, 12 γυναίκες και 2 άνδρες, ανακοίνωσαν χθες ότι θα αναλάβουν νομική δράση εναντίον των στρατιωτικών που ήταν πρωταγωνιστές στις σεξουαλικές κακοποιήσεις, γιατί μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι ξεφεύγουν από τις κυρώσεις. Οι μηνύσεις θα αγγίξουν και το Πεντάγωνο.

Η ελληνικής καταγωγής Panayiota Bertzikis, η οποία είναι ανάμεσα στους ενάγοντες, υποστηρίζει ότι βιάστηκε το 2006 από ένα συνάδελφό της, κατά τη διάρκεια ενός περίπατου. Κατήγγειλε το περιστατικό στους ανωτέρους της, όμως το αποτέλεσμα ήταν να την αποκαλούν οι υπόλοιποι στρατιώτες «ψεύτρα» και «πόρνη». «Το πρόβλημα των βιασμών στο στρατό δεν είναι μόνο η πράξη καθεαυτή, αλλά συνολικά ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το ζήτημα οι στρατιωτικές δομές», τονίζει.
Ενδεικτική της αντιμετώπισης είναι η περίπτωση μιας γυναίκας, η οποία κατήγγειλε ότι βιάστηκε από δύο άνδρες συναδέλφους της στο Ιράκ, οι οποίοι βιντεοσκόπησαν την πράξη τους και τη μοίρασαν στη βάση. Η ίδια ήταν γεμάτη μώλωπες σε εμφανή σημεία, από τους ώμους μέχρι τους αγκώνες της, όμως οι υπαίτιοι δεν τιμωρήθηκαν, καθώς ο διοικητής ψυχρά είπε «δεν πάλεψε αρκετά ούτε συμπεριφέρθηκε σαν θύμα βιασμού».
Οι καταγγελίες αφορούν και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού, ενώ αναφορά γίνεται και στον υπουργό Άμυνας Robert Gates, όπως και στον προκάτοχό του Donald Rumsfeld, οι οποίοι δεν πήραν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των γυναικών.
Η 29χρονη Panayiota τώρα είναι πρόεδρος του Στρατιωτικού Κέντρου Κρίσεων Βιασμών. Το 2009, περίπου 3.200 σεξουαλικές επιθέσεις καταγράφηκαν στο στρατό, για τις οποίες μόνο το ένα τέταρτο των δραστών προσήχθη στη δικαιοσύνη, αντιμετωπίζοντας κιόλας τις ελάχιστες κατηγορίες.
Μάλιστα, τα στατιστικά λένε ότι είναι πιο πιθανό για μια γυναίκα στρατιώτη να βιαστεί από συνάδελφό της, παρά να σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης...


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin