Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Από την αρχαία Αίγυπτο τα πρώτα τεχνητά μέλη!

 
Δύο τεχνητά μεγάλα δάχτυλα ποδιού από την αρχαία Αίγυπτο μπορεί να είναι τα πρώτα πραγματικά προσθετικά μέλη που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα, γράφει το περιοδικό The Lancet.

Δύο τεχνητά μεγάλα δάχτυλα ποδιού, από τα οποία το ένα βρέθηκε σε μια αιγυπτιακή μούμια, μπορεί να είναι οι πρώτες πραγματικές προθέσεις που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες που ζήτησαν από εθελοντές να επαληθεύσουν την καλή λειτουργία των αντιγράφων αυτών των σπάνιων αντικειμένων.

Αυτές οι δύο αιγυπτιακές προθέσεις για το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, που χρονολογούνται πριν από το 600 π.Χ. φέρουν ίχνη χρήσης, ενδείξεις ότι είχαν φορεθεί και δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο για να αποκατασταθεί η σωματική ακεραιότητα στις μούμιες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται από την βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Η Ζακλίν Φιντς (Βιοϊατρικό Κέντρο Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Βρετανία) δείχνει ότι μια πρόθεση κατασκευασμένη από ξύλο και δέρμα που διατηρείται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, και ένα άλλο τεχνητό μεγάλο δάχτυλο ποδιού που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, είχαν βοηθήσει πραγματικά τους ιδιοκτήτες τους στο περπάτημα.

"Το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού 'σηκώνει' περίπου το 40% του βάρους του σώματος", υπογραμμίζει διευκρινίζοντας ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον βηματισμό(περπάτημα) προς τα εμπρός.

Η Δρ. Φιντς έχει στρατολογήσει δύο εθελοντές που έχουν χάσει το μεγάλο δάχτυλο του δεξιού τους ποδιού για να δοκιμάσουν τη χρήση αυτών των ακριβών αντιγράφων των δύο προθέσεων: η μία έχει δύο αρθρωτά τμήματα από ξύλο και ένα τρίτο πιθανώς από δέρμα, και η άλλη είναι φτιαγμένη από ένα είδος χαρτομάζας, καλυμμένης με ζωγραφισμένο γυψοκονίαμα. Αυτή η δεύτερη πρόθεση ονομάζεται "μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του Γκρέβιλ Τσέστερ", προς τιμήν του συλλέκτη ο οποίος επέτρεψε στο Βρετανικό Μουσείο να το αποκτήσει το 1881.

"Τα αντίγραφα των δύο αιγυπτιακών αρχαίων τεχνητών δακτύλων του ποδιού είχαν μια πολύ καλή συμπεριφορά", εξήγησε η Φιντς και διευκρίνισε ότι οι δύο εθελοντές φορούσαν αιγυπτιακά σανδάλια για τις δοκιμές αυτές.

Ένας από τους εθελοντές ήταν σε θέση να περπατήσει πολύ καλά με την πρόθεση από μάζα χαρτιού, όπως και με εκείνη που είναι φτιαγμένη από ξύλο, και οι δύο εθελοντές έκριναν "ιδιαίτερα άνετο" το σχέδιο της αρθρωτής ξύλινης πρόθεσης, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η διαδικασία τους μπόρεσε να αναλυθεί χάρη σε κάμερες και αισθητήρες πίεσης που είχαν τοποθετηθεί στην πορεία που διανύθηκε.

"Τα αποτελέσματά μου δείχνουν ότι και οι δύο αυτές μορφές μπορούσαν να αντικαθιστούν το χαμένο μεγάλο δάχτυλο, και μπορούν να θεωρηθούν ως προθέσεις", καταλήγει η Δρ. Φιντς.

Τα πρώτα βήματα αυτού του κλάδου της ιατρικής θα πρέπει επομένως να πιστωθούν στους αρχαίους Αιγυπτίους. Η επιστήμη της προσθετικής, σύμφωνα με την κα. Φιντς άρχισε να εμφανίζεται στην κοιλάδα του Νείλου πολλούς αιώνες πριν από τη δημιουργία ενός τεχνητού ποδιού που χρονολογείται από το 300 περίπου π.Χ., βρέθηκε σε ένα πλούσιο ρωμαϊκό τάφο στη Σάντα Μαρία ντι Κάπουα, και μέχρι σήμερα θεωρείται ως το αρχαιότερο γνωστό λειτουργικό προσθετικό μέλος.

---Νέες διαδηλώσεις και απεργίες στην Αίγυπτο---

Δεν φεύγουν από τους δρόμους οι Αιγύπτιοι. Νέες διαδηλώσεις και απεργίες προγραμματίστηκαν από τα συνδικάτα, με τους εργαζόμενους να απαιτούν καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Τη Δευτέρα, υπάλληλοι τραπεζών, των Μέσων Μεταφοράς κ.α. κλάδων διαδήλωσαν στο Κάιρο. Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, καθώς στο δρόμο κατέβηκαν από οδηγοί ασθενοφόρων, μέχρι αστυνομικοί.

Άνδρες της αστυνομίας διαδήλωσαν στο κεντρικό Κάιρο, ζητώντας καλύτερους μισθούς, ενώ άλλοι έθεσαν ως αίτημα να "καθαριστεί" το όνομα της αστυνομίας για το ρόλο που έπαιξαν στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Αρκετοί κρατούσαν φωτογραφίες συναδέλφων τους που σκοτώθηκαν στις ταραχές και τόνιζαν ότι δεν μπορούν να συνεχίζουν την εργασίας τους, γιατί είναι πλέον απεχθείς στον κόσμο.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν επίσης και απόφοιτοι της σχολής Αρχαιολογίας που είναι άνεργοι.

Μη βλέποντας τις κινητοποιήσεις να κοπάζουν ο στρατός μέσω τηλεοπτικής ανακοίνωσης κάλεσε τον κόσμο να επιστρέψει στα σπίτια του.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin