Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ξενώνας-φάντασμα για καρκινοπαθείς

 
Χτίστηκε με χρήματα δωρητών και εράνων, αλλά σήμερα, δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, ο ξενώνας για τη φιλοξενία και τη φροντίδα των καρκινοπαθών στην Πυλαία παραμένει κλειστός. Και όλα αυτά, την ώρα που περισσότεροι από 50 ασθενείς οι οποίοι προσέρχονται καθημερινά από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο Θεαγένειο νοσοκομείο, για τη θεραπεία τους αναγκάζονται να διαμένουν σε ξενοδοχεία και σε φιλικά σπίτια.
 
Μετά το πέρας της ανέγερσης του κτιρίου, το οποίο άρχισε να χτίζεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρκινοπαθών Βόρειας Ελλάδας, υπεύθυνοι για τη λειτουργία του τέθηκαν το υπουργείο Υγείας και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, καθώς μέρος των χρημάτων που διατέθηκαν προήλθαν από το Γ΄ ΚΠΣ. Παρόλα αυτά, το κτίριο του ξενώνα, δυναμικότητας 100 κλινών, αντί να διατεθεί για τις ανάγκες φιλοξενίας των ασθενών, ρημάζει μέρα με τη μέρα, χωρίς καμία ενημέρωση από πλευράς υπουργείου για το τι μέλλει γενέσθαι.
Για σκανδαλώδη αδιαφορία απέναντι σε ένα σοβαρό πρόβλημα κάνει λόγο η πρόεδρος του συλλόγου Περσεφόνη Μήττα, η οποία σημειώνει ότι κανείς δεν μπορεί να κατανοήσει για ποιο λόγο ένας ξενώνας που έγινε και είναι έτοιμος να λειτουργήσει παραμένει κλειστός. “Θεωρώ ότι υπάρχει σκοπιμότητα, από πλευράς της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, να γίνει, υποτίθεται, ένα ερευνητικό κέντρο, τη στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν λεφτά από το υστέρημά τους για τη δημιουργία του κτιρίου”, καταγγέλλει η κ. Μήττα.
Η ίδια αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν μεγάλες ανάγκες ασθενών -καθημερινά υπολογίζονται σε 70 άτομα- που δεν έχουν ούτε χρήματα για ξενοδοχεία ούτε φιλικά σπίτια για να φιλοξενηθούν.      

“Δώστε μας τα κλειδιά!”
Επισήμως, το δ.σ της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι τόσο το κτίριο της Θεσσαλονίκης στην Πυλαία όσο και αυτό της Παιανίας στην Αττική θα λειτουργήσουν αποκλειστικά ως ξενώνες για τη φιλοξενία των καρκινοπαθών και για κανέναν άλλο σκοπό. Δεδομένου όμως ότι ο καιρός περνάει και το κτίριο παραμένει κλειστό στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Βόρειας Ελλάδας έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ζητώντας να παραδοθούν τα κλειδιά στον σύλλογο, για να λειτουργήσει εθελοντικά. “Όλες οι εκκλήσεις μας έχουν πέσει στο κενό, και πλέον ζητάμε από τον υπουργό να μας δοθούν τα κλειδιά για να το λειτουργήσουμε μόνοι μας”, σημειώνει η κ. Μήττα. Προσθέτει μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί εθελοντές που δηλώνουν έτοιμοι να συνεισφέρουν για να ανοίξει και να λειτουργήσει ο ξενώνας. “Μπορούμε να το λειτουργήσουμε εθελοντικά, αν μας το επιτρέψει το υπουργείο. Δεν χρειάζεται να προσληφθεί προσωπικό”, ανέφερε η ίδια.  

 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin