Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Η Ελλάδα βάζει πάλι το πιστόλι στο τραπέζι…





1) Η Ελλάδα βάζει πάλι το πιστόλι στο τραπέζι...


Το πιστόλι πάνω στο τραπέζι φαίνεται να βάζει για δεύτερη φορά η ελληνική πλευρά μέσα σε ένα χρόνο. Πέρυσι το «πιστόλι» ήταν η έλευση του ΔΝΤ στην Ευρώπη...



Φέτος είναι η περίπτωση μια πρόωρης αναδιάρθρωσης του χρέους με «κούρεμα» 30%-40% στην περίπτωση που η ριζική λύση που ετοιμάζει η Γερμανία δεν αφήνει εμφανή περιθώρια βιώσιμης αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους.


Ας μη κοροϊδευόμαστε όμως μια πλήρως βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους σε αυτή τη φάση, με τις μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά και όσες έγιναν όπως το καμποτάζ, τα εργασιακά και τα κλειστά επαγγέλματα, ημιτελείς και ως εκ τούτου ατελέσφορες ως προς το στόχο, θα ανέβαλε το μεταρρυθμιστικό κύμα εξυγίανσης της παθογένειας της ελληνικής οικονομίας για μερικά χρόνια ή μήνες.


Αυτός είναι ο λόγος που η ζώνη του ευρώ επιθυμεί να μας παραδώσει τη βιώσιμη λύση με το σταγονόμετρο, ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.


Θα είναι δύσκολο να πειστεί ο Γερμανός που συνταξιοδοτείται στα 67 να επιδοτήσει τα ελληνικά επιτόκια προκειμένου να συνεχίσουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να απολαμβάνουν συντάξεις διάγοντας μια δεύτερη εφηβεία μεταξύ 50-60 ετών.


Ο πρωθυπουργός συνάντησε τείχος «πάγου» στο Βερολίνο και σαν από θαύμα την επομένη τα εγχώρια μέσα άρχισαν να παίζουν το σενάριο ενός σχεδίου βήτα που συζητά η ελληνική πλευρά για την περίπτωση που δεν δοθεί ικανοποιητική λύση στην απόφαση της ευρωζώνης στα τέλη Μάρτη.


Το σχέδιο αυτό υποτίθεται πως προβλέπει μια μονομερή από την Ελλάδα έναρξη της διαδικασίας αντιμετώπισης του χρέους με διμερείς κατά περίπτωση διευθετήσεις. Στο σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνεται «κούρεμα» ή επιμήκυνση ή και τα δυο κατά περίσταση...


Για δεύτερη φορά λοιπόν βάζει το πιστόλι γεμάτο πάνω στο τραπέζι προκειμένου να επιδοθεί στη ρώσικη ρουλέτα με την εκ φύσεως και εκ θέσεων αφού κρατάει το πορτοφόλι κυρία Μέρκελ...


Παρατήρηση: Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικα κάτι τέτοιο («κούρεμα») υποψιάζομαι πως θα σήμαινε έξοδο από το μνημόνιο και στάση της καταβολής των δόσεων των 110 δισ. ευρώ.


Πολλές δυνάμεις στη Ευρώπη έχουν πολλούς λόγους να επιθυμούν τα κεφάλαια που δανείζεται η Ελλάδα να πάνε κατευθείαν σε ανακεφαλαίωση των ευρωπαϊκών τραπεζών.


Ερώτηση: Γιατί κάποιοι θεωρούν δεδομένο πως οι δανειστές θα δεχτούν επιμήκυνση ή «κούρεμα» όταν έχουν την εναλλακτική λύση που τρέχει τώρα και εισπράττουν τα λεφτά τους στην ώρα τους και «ακούρευτα»;


Ερώτηση δυο: Ας υποθέσουμε κάποιος δανειστής δέχεται επιμήκυνση και ο βρόχος χαλαρώνει για το ελληνικό δημόσιο ταμείο. Ποιος εγγυάται πως θα γίνει ό,τι πρέπει στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη για να είναι σε θέση να καλύπτει μελλοντικά η χώρα μας τα χρέη της;


Εδώ με το πιστόλι των δόσεων στον κρόταφο είμαστε και ούτε τα έσοδα έχουν αυξηθεί, ούτε για φοροδιαφυγή έχει πάει κάποιος μέσα, ούτε για διαφθορά, ούτε το δημόσιο έχει μειωθεί και αλλάξει...


Νομίζω, δεν έχει λόγο κάποιος δανειστής να εμπιστευτεί την Ελλάδα μόνη της σε οποιαδήποτε προσπάθεια. Άρα, μια τέτοια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.


Ανεξέλεγκτη χρεοκοπία όμως μπορεί να σημαίνει ένταξη στην αραβική ζώνη με ολόκληρη τη βαλκανική να ακολουθεί...


Έχω την εντύπωση ότι η κυβέρνηση στριμωγμένη από τη μια, από τις συνέπειες της ατολμίας και των αριστερών αγκυλώσεών της και από την άλλη από τη λαϊκίστικη και μηδενιστική ρητορική της αντιπολίτευσης προσπαθεί να υπεκφύγει βάζοντας για δεύτερη φορά ένα πιστόλι πάνω στο τραπέζι. Για δεύτερη φορά κινδυνεύει να πατήσει τη σκανδάλη με τη θαλάμη γεμάτη και την κάνη στον κρόταφό της...


Δυστυχώς ή ευτυχώς η μοναδική διέξοδος με τις λιγότερες απώλειες περνά από το Βερολίνο και την προτεσταντική «νηστεία» που ετοιμάζει για τους νότιους...


Τι παίζεται το Μάρτιο...


Τα βασικά μέτρα που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα και αποσκοπούν στη ριζική αντιμετώπιση του χρέους στην Ευρώπη και μέσω αυτού, στη βιωσιμότητα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους είναι τα εξής:


α) Η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων...
β) Η αύξηση των διαθεσίμων του EFSF
γ) Η μείωση των επιτοκίων του χρέους των 110 δισ. ευρώ…
δ) Η δυνατότητα του ευρωπαϊκού ταμείου να δίνει δάνεια για την επαναγορά χρέους(φιλικό «κούρεμα»)...
ε) Η έκδοση ευρωομολόγων...


Προς το παρόν “παίζει” μόνο η επιμήκυνση και η μερική αύξηση των διαθεσίμων. Οτιδήποτε επιπλέον θα πιστωθεί στα συν της κατάστασης που διανύουμε για την Ελλάδα, αλλά επί της ουσίας απλώς αναβάλει το πρόβλημα.
Όπως έχουν ξαναπεί. Η Ελλάδα θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί και να επιβάλει όρους, όταν θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα και ισχυρή υγιή ανάπτυξη με εξαγωγές και όχι εισαγωγές και δανεικά.


Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για το ελληνικό πρόβλημα. Η διέξοδος αυτή περνάει μέσα από τις μεταρρυθμίσεις.
Σε κάθε άλλη περίπτωση η περήφανη εθνική διαπραγμάτευση μοιάζει με το ανέκδοτο με το λαγό και το λιοντάρι…


Το ελληνικό πρόβλημα θα μπει στην τελική ευθεία για επίλυση όταν αρχίσει να επανιδρύεται τμηματικά το ελληνικό κράτος εκ του μηδενός όχι σε πελατειακή βάση όπως είναι σήμερα, αλλά σε μια βάση εξυπηρέτησης του φορολογούμενου και στήριξης της ιδιωτικής οικονομίας.


Νομίζω πως η χρεοκοπία μας έχει φέρει πιο κοντά από ποτέ σε αυτό το δίλημμα.
Η λύση βρίσκεται εμπρός μας και όχι πίσω...


2) Τα καλύτερα έρχονται...


Η αγορά κινείται ανάλογα με τα νέα για το πακέτο ριζικής λύσης. Τι τελευταίες τρεις εβδομάδες ήταν αρνητικά. Ευελπιστούμε πως η δήλωση Σόιμπλε το Σάββατο δρομολογεί κάποιες θετικές ειδήσεις τις επόμενες εβδομάδες. Κατά το Βήμα ο γερμανός υπουργός φέρεται να είπε: «Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus, που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα, ο Γερμανός υπουργός τονίζει πως πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ «δεν είναι ταμπού, αλλά κατά τη γνώμη μου λανθασμένη».


Πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, συνέχισε, θα σήμαινε ισχυρή ανατίμηση του ευρώ που θα είχε ως συνέπεια καταβαράθρωση των γερμανικών εξαγωγών και «ντόμινο» επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές οικονομίες. «Δεν μπορώ να αναλάβω τέτοια ευθύνη», ανέφερε ο Β.Σόιμπλε.»


Οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν το εξής δίλλημα. Αν δώσουν πολλά, οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα που είναι απαραίτητες για τη σύγκλιση θα αναβληθούν. Υπουργοί, συνδικαλιστές και συντεχνίες περιμένουν σαν τα «κοράκια»... Αν δεν δώσουν αρκετά, οι αγορές θα επιτεθούν και το ντόμινο θα συμπαρασύρει και ισχυρούς κρίκους του ευρώ...


Η αναταραχή στην Βόρεια Αφρική είναι ένας ακόμη λόγος οι ευρωσκεπτικιστές να φανούν υποχωρητικοί.
Μέσα σε όλα αυτά τα δεινά που απειλούν την υφήλιο, βγήκε και ο Γουόρεν Μπάφετ την εβδομάδα που πέρασε να δηλώσει πως τα καλύτερα έρχονται. Βλέπε: Η ελληνική αγορά έχει αλλάξει ρότα...


3) Ομοιόσταση, βρόχοι αρνητικής ανάδρασης στις αγορές…


Κύριε Στούπα,


Όπως ξέρετε, σας παρακολουθώ καθημερινά τόσο στο site όσο και στο Κεφάλαιο. Εδώ και ένα χρόνο περίπου θεωρείτε ότι το χρηματιστήριό μας βρίσκεται στα χαμηλά του και ειδικά τον τελευταίο μήνα πιστεύετε ότι κάτι έχει αλλάξει προς το θετικό και από εδώ και στο εξής πρέπει να αναμένουμε άνοδο. Παρ΄ όλο που θα ήθελα πολύ να το πιστέψω αυτό, δυστυχώς φοβάμαι ότι βιάζεστε για τους εξής λόγους:


α) Η ύφεση συνεχώς εντείνεται και μάλιστα το τελευταίο 3μηνο έφτασε το απίστευτο 6,6% χωρίς να υπάρχει κανένα σημάδι σταθεροποίησής της.


β) Για να ανέβουν οι μετοχές, πρέπει οι επενδυτές να προβλέπουν αύξηση των εταιρικών κερδών, έστω και σε 1-2 χρόνια από τώρα. Αυτό όμως το θεωρούν σχεδόν όλοι απίθανο αφού τα εταιρικά κέρδη μειώνονται όταν μειώνεται το ΑΕΠ και το ΑΕΠ δεν προβλέπεται να αυξηθεί για τα επόμενα 2 χρόνια τουλάχιστον.


γ) Παρ΄ όλο που λαμβάνονται αρκετά μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας (περισσότερα από ποτέ), δυστυχώς η κατάσταση της οικονομίας χειροτερεύει γιατί το χρέος και οι τόκοι διογκώνονται ακόμη και έχουν φτάσει σε αναντίστρεπτα επίπεδα. Είναι σαν ένα χρεοκοπημένο νοικοκυριό να δανείστηκε αστρονομικά ποσά και τώρα να κόβει μέρος από τις σπατάλες του. Επειδή θα κόψει τις αστακομακαρονάδες δε σημαίνει ότι θα καταφέρει να ξεπληρώσει το δάνειό του.


Τα άρθρα σας είναι άκρως ενδιαφέροντα και διδακτικά και μας δίνουν και μια αναγκαία νότα αισιοδοξίας μέσα στο μαύρο τοπίο. Απλά πιστεύω ότι στη συγκεκριμένη χωρίς προηγούμενο περίσταση βιάζεστε πολύ να αισιοδοξήσετε. Πολύ φοβούμαι ότι οι σημερινές τιμές αποτελούν όντως μακροπρόθεσμες ευκαιρίες αλλά σε ορίζοντα πολλών ετών (άνω των 5) και μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας και οδύνης. Και μάλιστα πιστεύω ότι θα μας ταλαιπωρήσει τόσα πολλά χρόνια ή κατάσταση της χώρας που όταν θα έρθει η ώρα της ανόδου δε θα το πάρει κανείς είδηση και σίγουρα ούτε εσείς ούτε κι εγώ.


Υ.Γ. Ακόμη και οι μακροπρόθεσμες ευκαιρίες που λέτε θεωρώ ότι είναι λίγες και για να τις εντοπίσει κανείς πρέπει να περάσει επιτυχώς από ναρκοπέδιο αφού υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι να χάσει τα λεφτά του μια για πάντα. Για παράδειγμα, οι μέτοχοι όλων των τραπεζών κινδυνεύουν να χάσουν όλα τα λεφτά τους στο κακό σενάριο, πολλές άλλες εταιρείες θα χρεοκωπήσουν ενώ πολλές ακόμη εταιρείες (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΙΝΛΟΤ κλπ) κινδυνεύουν να μην ξαναδούν ακόμη και τις σημερινές τιμές τους αν χάσουν το υπάρχον μονοπώλιό τους. Σας παρακαλώ διορθώστε με όπου διαφωνείτε.


Με εκτίμηση
Α.Π.


Απάντηση: Αγαπητέ φίλε,
Δεν είναι η πρώτη φορά που δέχομαι μια παρόμοια ερώτηση μετά από μια μεγάλη περίοδο πτώσης των τιμών.
Συνεχίζω να πιστεύω πως όταν θα έχουμε τα πρώτα δείγματα τους τέλους της ύφεσης η αγορά θα βρίσκεται πολύ υψηλότερα από τα χαμηλά της.


Σε καμιά από τις περιπτώσεις στο παρελθόν που έχω δεχτεί παρόμοια ερώτηση δεν είχα επιχειρήματα που τεκμηριώνονται να στηρίξω της άποψή μου. Το πολύ όμως με μερικούς μήνες καθυστέρηση, η άποψή μου επιβεβαιωνόταν... Και το 2002-2003 συνέβη το ίδιο, αλλά και το 2008-2009 μερικώς ή στο σύνολό της...


Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Αν είναι όντως διαφορετικά θα έχω κάνει λάθος. Χρηματιστηριακά σχόλια κάνει η στήλη με παιδευτικό χαρακτήρα, όχι πρόβλεψη του μέλλοντος μέσω κληρονομικού χαρίσματος…


Ακόμη και χειρότερο σενάριο να επαληθευτεί και να έχουμε άλλη μια βουτιά μπροστά μας, πιστεύω πως η διαφοροποίηση αρκετών μετοχών όπως παρατηρείται εδώ και αρκετούς μήνες θα συνεχιστεί...


Τα μοντέλα...


Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει ένα μοντέλο που να ερμηνεύει πλήρως αυτά που συμβαίνουν στις αγορές. Έχω παρατηρήσει όμως πως υπάρχουν πολλά που τα ερμηνεύουν μερικώς.


Ένα από αυτά τα μοντέλα που ερμηνεύει την ξαφνική στροφή των αγορών την ώρα που όλα τα στοιχεία συνηγορούν αναφανδόν προς την κατεύθυνση της προτεραίας τάσης, είναι το μοντέλο της αρνητικής ανάδρασης που συναντάμε στη λειτουργία της ομοιόστασης.


Ένας λόγος που υπάρχουν οι αγορές για αιώνες και κινούνται μέσω πανικών και ευφοριών χωρίς να διαλύονται είναι γιατί ενυπάρχουν σε αυτές κατά τα πρότυπα των οικοσυστημάτων ή των συστημάτων που αυτοελέγχονται μέσω της κυβερνητικής, πολύπλοκοι αυτορυθμιζόμενοι βρόχοι.


Κατά συνέπεια όποιος έχει δει το έργο πολλές φορές υποθέτει περίπου σε ποιο σημείο ο πρωταγωνιστής φιλάει το κορίτσι...


Είμαι περίεργος πάντως να δω τα κέρδη πολλών εισηγμένων του 2011, αν φέτος η αγορά κλείσει πάνω από τις 2.000 μονάδες μετά τις αλλαγές στο φορολογικό νόμο... Υπάρχει η παράμετρος γεωπολιτική ένταση που αν ενταθεί και μακρηγορήσει μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό και για τις εξαγωγικές, αλλά έτσι συμβαίνει στις αγορές. Πάντα υπάρχει κάτι να ανησυχείς. Όταν δεν υπάρχει. εγώ ανησυχώ περισσότερο.




Πηγή: www.capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin