Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Λαμπτήρες οικολογικής ενέργειας και καρκίνος του μαστού

Λαμπτήρες οικολογικής ενέργειας και καρκίνος του μαστού 
Οι λάμπες οικονομικού τύπου μπορεί να σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα καρκίνου του μαστού αν παραμένουν σε λειτουργία τις βραδινές ώρες, ισχυρίζεται μια νέα μελέτη από το Ισραήλ. Ο καθηγητής Χάιμ, που ηγείται της μελέτης, δήλωσε ότι οι ειδικές αυτές λάμπες παράγουν φωτεινές δέσμες που μοιάζουν πολύ με το φως της ημέρας και με αυτό το μηχανισμό επηρεάζουν περισσότερο ορισμένες ορμόνες του εγκεφάλου, όπως η μελατονίνη.

Η μελατονίνη πιθανώς προστατεύει απέναντι στον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Παράγεται από ένα κεντρικό αδένα, το κωνάριο, βαθιά μέσα στον εγκέφαλο. Τα υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης εντοπίζονται τη νύκτα, όμως τα επίπεδα αυτά μειώνονται παρουσία φωτός, ακόμα κι αν κρατά κάποιος τα μάτια του κλειστά.

Παλαιότερες μελέτες έχουν αναδείξει ισχυρές υποψίες ότι η έκθεση σε φως το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού, μια πάθηση ιδιαίτερα συχνή σε γυναίκες που δουλεύουν βραδινές βάρδιες. Η μελέτη του καθηγητή Χάιμ έδειξε ότι η συχνότητα του καρκίνου του μαστού είναι 22% μεγαλύτερη σε γυναίκες που κοιμούνται με το φως αναμμένο, σε σχέση με εκείνες που κοιμούνται στο πλήρες σκοτάδι.

Φαίνεται, επίσης, ότι οι λάμπες οικονομικού τύπου παράγουν τυπικά το «μπλε» φως, το οποίο επηρεάζει περισσότερο την παραγωγή μελατονίνης και τους βιόρυθμους, από ό,τι οι κλασικοί λαμπτήρες που παράγουν «κίτρινο» φως. Επιπλέον, επειδή οι «μπλε» λαμπτήρες είναι πιο οικονομικοί, είμαστε διατεθειμένοι να τους κρατάμε αναμμένους για περισσότερη ώρα.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin