Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Η τραγική ιστορία ενός έρωτα και ενός μενταγιόν

http://www.faretra.gr/images/1_zdo77.jpg 
Είναι ίσως ένα από τα τελευταία κεφάλαια του πολέµου του Βιετνάµ. Και πρωταγωνιστούν ένας αµερικανός φωτογράφος του ΑΡ, η βελγίδα σύντροφός του,ο έρωτάς τους κι ένα µενταγιόν που επέστρεψε στα χέρια της ανέλπιστα κι έπειτα από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Η ιστορία αρχίζει το 1968όταν η 20χρονη Σεσίλ Σκρουµπέν, υπάλληλος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο γραφείο της Νέας Υόρκης, γνώρισε τον 43χρονο Χένρι Χιουτ.
Αργότερα την ίδια χρονιά ο φωτογράφος κλήθηκε από το Associated Press (AP) να επιστρέψει στο Βιετνάµ. Λίγες ηµέρες πριν να φύγει, η Σεσίλ του έδωσε ένα µενταγιόν.Τα τρία χρόνια που ακολούθησαν, οι δυο τους αντάλλαξαν εκατοντάδες γράµµατα.

Ο Χένριέγραψε το τελευταίο του γράµµα την ηµέρα που πέθανε: όπως της εξηγούσε, σηκώθηκε στηµέση της νύχτας για να γράψει επειδή «αισθανόταν την ανάγκη». Το πρωί, ο Χένρι Χιουτ επιβιβάστηκε σε ένα ελικόπτερο µαζί µε άλλους τρεις φωτογράφους κοντά στα σύνορα µε το Λάος. Λίγο αργότερα το ελικόπτερο θα έπεφτε από αντιαεροπορικά πυρά σε µια φυτεία µπαµπού.
Θα έπρεπε να περάσουν 27 χρόνια και να αποκατασταθούν οι διπλωµατικές σχέσεις των ΗΠΑ µε το Λάος, την Καµπότζη και το Βιετνάµ για να δοθεί άδεια αυτοψίας στον χώρο της συντριβής του ελικοπτέρου. Το ακριβές σηµείο εντοπίστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα. Στις έρευνες που ακολούθησαν από τον επικεφαλής του γραφείου του ΑΡ στη Σαϊγκόν Ρίτσαρντ Πιλ καιτον φωτογράφο Χορστ Φάας, βρέθηκανσυντρίµµια του ελικοπτέρου, τµήµατα φωτογραφικών µηχανών και το µενταγιόν.Ο Πιλ είδε τη γαλλική επιγραφή στο µενταγιόν αλλά δεν είχε ακούσει ποτέ για κάποια Σεσίλ. Τοµικρό κόσµηµα κατέληξε σε µια αποθήκη του αµερικανικού στρατού.
Ηταν το 2004 όταν έπεσε στα χέρια της Ελέν Τζεντουίν ένα βιβλίο του Φάας για φωτογράφους που είχαν σκοτωθεί στοΒιετνάµ. Η Γκεντουίν, ανιψιά του Χιουτ, συναντήθηκε µε τον Φάας και δυο χρόνια µετά συνυπέγραψαν ένα βιβλίο για τον θείο της. Λίγο αργότερα βρήκε στο email της ένα µήνυµα: «Γεια, δεν έχω καµία σχέση µε τον Χένρι Χιουτ, αλλά έχω στα χέρια µου την αλληλογραφία του µε µια γυναίκα. Θα ήθελα να σας συναντήσω». Η επόµενη κίνηση της Γκεντουίν ήταν να εντοπίσει τη Σεσίλ Σκρουµπέν. Από ένα γράµµα βρήκε τη µικρή πόλη που είχε γεννηθεί στο Βέλγιο. Επειτα από τέσσερα τηλεφωνήµατα έπεσε στον σωστό Σκρουµπέν – ήταν ο αδελφός τής Σεσίλ. Πώς όµως είχαν βρεθεί τα γράµµατα στα χέρια κάποιου τρίτου; Σε µια στιγµή απελπισίας, η Σεσίλ άφησε τα γράµµατα σε ένα διαµέρισµα όπου είχε µείνει για ένα διάστηµα στο Παρίσι. Ο νέος ένοικος συγκινήθηκε από το περιεχόµενο και τα κράτησε. Τα γράµµατα επιστράφηκαν στην ιδιοκτήτριά τους µαζί µε το µενταγιόν.
Το κόσµηµα επέστρεψε στη Σεσίλ Σκρουµπέν έπειτα από 40 χρόνια
1968
Η Σεσίλ Σκρουµπέν δίνει το βαφτιστικό της µενταγιόνστον σύντροφό της ΧένριΧιουτ προτού αυτός φύγει για να καλύψειως φωτογράφος τουΑΡ τον πόλεµο στο Βιετνάµ
1971
Ο Χιουτ σκοτώνεται όταν καταρρίπτεται το ελικόπτερο στο οποίο επιβαίνει στα σύνορα του Λάος
1992
Οι Αρχές του Λάος δίνουν άδεια για αυτοψία στο σηµείο της συντριβής του ελικοπτέρου
1994
Το µενταγιόν εντοπίζεται από δύο φωτογράφους του AP σε µια φυτεία µπαµπού
2004
Η Ελέν Γκεντουίν, ανιψιά του Χιουτ, γράφει ένα βιβλίο για τον θείο της
2006
Η Γκεντουίν λαµβάνει email από τρίτο πρόσωπο που την πληροφορεί ότι έχει στην κατοχήτου γράµµατα του Χιουτ µε παραλήπτρια τη Σεσίλ
2007
Με πληροφορίες που παίρνει από την αλληλογραφία, η Γκεντουίν καταφέρνει να εντοπίσει τη Σεσίλ Σκρουµπέν
2011
Με αφορµή αναδροµική έκθεση του Χιουτ στο Παρίσι, ο αµερικανικός στρατός παραδίδει το µενταγιόν στη Σεσίλ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin