Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Κολαστήριο παιδικών ψυχών

http://www.faretra.gr/images/1_h7ury.jpg 
Παιδιά δεμένα με ιμάντες, πάνω στα κρεβάτια τους, ξεχασμένα από όλους στην αποθήκη παιδικών ψυχών του Κέντρου Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλείας. Εικόνες που σοκάρουν κατέγραψε φοιτήτρια εθελόντρια σε τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα

Αθώες παιδικές ψυχές φυλακισμένες πίσω από σιδερένια κλουβιά δεμένα με ιμάντες πάνω σε κρεβάτια, ταλαιπωρημένα και παρατημένα ζουν λες και είναι ζώα. Εικόνες ντροπής και εγκατάλειψης παιδιών είδαν το φως από τα όσα αποκάλυψε χθες φοιτήτρια εθελόντρια στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων Λεχαινών Ηλείας στη τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα www.iliatora.gr.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, αυτές οι σοκαριστικές εικόνες είναι καθημερινότητα για τα παιδιά στο ΚΕΠΕΠ όπου ο χρόνος φαίνεται να σταμάτησε σε μια άλλη εποχή, ενώ το γεγονός επιβεβαίωσε και η διοικήτρια του ιδρύματος, υποστηρίζοντας ότι το δέσιμο των παιδιών με ιμάντες στα κρεβάτια γίνεται για την ασφάλειά τους, μετά την γραπτή οδηγία του ψυχιάτρου που συνεργάζεται με το ίδρυμα.
"Πολλοί εργαζόμενοι στο ΚΕΠΕΠ έχουν την ίδια νοοτροπία όπως και η υπόλοιπη κοινωνία. Δεν νομίζουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά με διανοητική αναπηρία, ως ανθρώπινα όντα. Η δουλειά τους είναι απλά να τα κρατήσουν ζωντανά",  αναφέρει η νεαρή φοιτήτρια από το εξωτερικό η οποία βρέθηκε μαζί με άλλους εθελοντές το 2009 στο ΚΕΠΕΠ, προσφέροντας εθελοντική εργασία για περίπου έξι μήνες.
Και συνεχίζει "Ένα από αυτά τα παιδιά, λόγω των προβλημάτων υγείας του, έχει το στόμα του πάντα ανοιχτό και το σάλιο στάζει. Προσπαθούσε να διαφύγει από τον χώρο που ονομάζεται playroom, αλλά οι νοσοκόμες τον κυνηγούσαν, αυτός ούρλιαζε όμως οι νοσοκόμες τον τραβούσαν ουρλιάζοντας πιο δυνατά (το playroom δεν έχει οπτική επαφή με το σαλόνι όπου βρισκόταν η ορχήστρα). Τα υπόλοιπα παιδιά βρίσκονταν ακόμη σε μια διαδικασία αλλαγής πάνας ή στα κρεβάτια ή κλουβιά τους, ή απλά στο πάτωμα... "
Οι καθηλωτικές εικόνες που περιγράφει η νεαρή φοιτήτρια στην έκθεσής της κατά τη παραμονή της στο κολαστήριο ψυχών  συνοδεύονται και από συγκλονιστικές  φωτογραφίες με παιδικά χεράκια δεμένα στα κάγκελα των κρεβατιών-κλουβιών τους, εικόνες που μαρτυρούν την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και στην πολυσυζητημένη τα τελευταία χρόνια "αποθήκη παιδικών ψυχών" του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών Ηλείας.
"Πολλά από αυτά τα παιδιά στο ΚΕΠΕΠ είναι σε θέση να κάνουν πράγματα που δεν θα πιστεύετε: ένα αγόρι, το οποίο είναι δεμένο για πολλά χρόνια στο κρεβάτι του, φαίνεται ότι είναι σε θέση να περπατήσει, ή να οδηγήσει μια αναπηρική καρέκλα πολύ καλά (ειδικά προς τα έξω από την πόρτα). Αλλά δεν του επιτρέπεται, καθώς το ίδιο εξακολουθεί να περιμένει (για περίπου δύο χρόνια) εξέταση για την ασθενή καρδιά του. Ένα κορίτσι είναι σε θέση να ζωγραφίσει (παρ 'όλο που δεν μπορεί να ελέγξει τα χέρια της είναι πολύ καλά) και αυτό της αρέσει πολύ. Δύο επτάχρονα κορίτσια με αυτιστικό σύνδρομο μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι και να φάνε με το κουτάλι, όμως, τρέφονται ακόμη μέσα στο κλουβί τους..." αναφέρει χαρακτηριστικά η κοπέλα, τονίζοντας ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν στο ΚΕΠΕΠ αρκεί να ενδιαφερθούν εκείνοι που πρέπει.
Από τη πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σε παρέμβασή του στην εκπομπή "ΣΚΑΪ Τώρα" επεσήμανε ότι από τη νέα διοίκηση του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών γίνονται προσπάθειες να εξωραϊστεί η κατάσταση.
"Προσπαθούμε από το μηδέν και με το μηδέν να διορθώσουμε το κακό", τόνισε ο υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζει το 20% των ιδρυμάτων και όχι το 100%.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin