Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ο Τολστόι είναι ακόμα αφορεσμένος

Ενα αιώνα μετά το θάνατό τού, ο συγγραφέας του «Πόλεμος και Ειρήνη» ξαναδημιουργεί τον ντόρο που προκάλεσε με τη ζωή του.
Πριν από λίγους μήνες, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Σεργκέι Στεπάσιν ανέλαβε να αποκαταστήσει μία από τις πιο αγαπητές φιγούρες στη ρωσική Ιστορία, αυτή του Λ. Τολστόι.

Οι διανοούμενοι της χώρας κατηγορούν τη ρωσική Εκκλησία πως έβαλε στη μαύρη λίστα έναν εθνικό ήρωα, θεωρώντας ότι με το έργο του επιτάχυνε την άνοδο των Μπολσεβίκων στην εξουσία.
Ακόμα και το δράμα του θανάτου του, μακριά από το σπίτι του, ξαναπροβλήθηκε και συζητήθηκε στα ρωσικά μίντια με τις λεπτομέρειες που συνήθως απολαμβάνει κανείς σε κακό ριάλιτι.

Ο Στεπάσιν ζήτησε γραπτώς από την Εκκλησία να ακυρώσει τον 110 ετών αφορισμό του Τολστόι. Η Εκκλησία απάντησε μέσω εφημερίδας πως τα έργα του είναι «αξέχαστα και υπέροχα» και «οι χριστιανοί ορθόδοξοι αναγνώστες τους μπορούν να προσεύχονται για την ψυχή του την επέτειο του θανάτου του». Αλλά ότι «εσκεμμένα χρησιμοποίησε το ταλέντο του για να καταστρέψει το παραδοσιακό πνεύμα της Ρωσίας και την κοινωνική τάξη… και δεν ήταν τυχαίο πως ο Λένιν λάτρευε τον Τολστόι…». Οπότε απαγορεύεται να του ανάβουν κεριά μέσα στους ναούς και να προσεύχονται ανοιχτά γι’ αυτόν.

Το κράτος κράτησε τις αποστάσεις του. Στο παρελθόν ο Τολστόι τοποθετήθηκε από τους Σοβιετικούς άρχοντες στην κορυφή του πολιτισμικού πάνθεου, βαπτίστηκε «καθρέφτης της επανάστασης» και οι προετοιμασίες για τον εορτασμό των πενήντα χρόνων από το θάνατό του κράτησαν 2 ολόκληρα χρόνια.

Το σύγχρονο ρωσικό κράτος, όμως, το 2010 προτίμησε να γιορτάσει τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Τσέχοφ με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ να επισκέπτεται τη γενέτειρά του. Και δεν συμμετείχε καν σαν χρηματοδότης στην ταινία του Μάικλ Χόφμαν για τον Τολστόι «The Last Station» (2009). Γυρίστηκε στη Γερμανία από Αμερικανό σκηνοθέτη, με Βρετανούς ηθοποιούς (Κρίστοφερ Πλάμερ, Ελεν Μίρεν). Ο παραγωγός της, Αντρέι Κοντσαλόφσκι, χτύπησε κάθε επίσημη πόρτα και τελικά έβαλε τα δικά του λεφτά, δηλώνοντας στην πρεμιέρα: «Εκπροσωπώ τη Ρωσία».

«Κάθε πολιτική εξουσία προσπαθεί να προσαρμόσει μεγάλους άνδρες στις ανάγκες της. Η σημερινή δεν το κάνει, είτε γιατί δεν είναι αρκετά έξυπνη είτε γιατί έχει τέτοια αυτοπεποίθηση που νιώθει πως δεν χρειάζεται», δηλώνει ο τρισέγγονος του Τολστόι, Βλαδίμηρος, στους «Νιου Γιορκ Τάιμς». Ο 48χρονος διανοούμενος επιβλέπει το μουσείο Τολστόι στο κτήμα Γιασνάγια Πολιάνα, προσφέρει το κύρος του ονόματος και της κληρονομιάς του σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και αγωνίζεται να αποκαταστήσει το όνομα του προγόνου του. Α, και μεταξύ άλλων έχει δουλέψει για μία από τις προεκλογικές καμπάνιες του Πούτιν. Κάτι που ίσως υπονοεί πως, μπροστά στον Τολστόι, ακόμη και ο Πούτιν δεν νιώθει τέτοια αυτοπεποίθηση.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin