Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ταξίδι μέσα από τα αρχιτεκτονικά σχέδια

 
Η έκθεση στο ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης με τίτλο «Building Collections: Recent Acquisitions of Architecture», που εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Μαρτίου, παρουσιάζει τη συλλογή του μουσείου από αρχιτεκτονικά σχέδια και μακέτες. Μια συλλογή που ξεκινάει από το 1890 και φτάνει μέχρι την εποχή μας, δείχνοντας την πορεία της αρχιτεκτονικής από το Σικάγο του 19ου αιώνα στο Βερολίνο του 21ου. 

Οργανωμένη σε θεματικές ενότητες, η έκθεση ξεκινάει με την «Ornament and Crime», με μια φράση παρμένη από τον αυστριακό αρχιτέκτονα Άντολφ Λους που πίστευε ότι η εξέλιξη του πολιτισμού είναι συνώνυμη με την απομάκρυνση των διακοσμητικών στοιχείων από τα δημόσια κτίρια. Εκεί δεσπόζουν τα σχέδια του Λιούις Σάλιβαν, του αρχιτέκτονα που θεωρείται ο πατέρας του αμερικανικού ουρανοξύστη και δημιουργός του Χρηματιστηρίου του Σικάγου, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1972. 
Η ενότητα «Urbanism» συμπυκνώνει τα πολεοδομικά σχέδια πρωτοπόρων αρχιτεκτόνων όπως του Λε Κορμπιζιέ για τις ουτοπικές του πόλεις, ή του Ζαν Τσουμί για ΄30. Ενώ η ενότητα «Utopias and alternative modernisms» παρουσιάζει όλες τις ουτοπικές κατασκευές που σχεδιάσθηκαν τις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, μέσα στην επαναστατική ατμόσφαιρα από κολεκτίβες όπως η αμερικανική Ant Farm ή ομάδες όπως η Haus- Rucker.
Ακόμα υπάρχουν τα πρωτοποριακά σχέδια που θέλησαν να αλλάξουν την όψη της Νέας Υόρκης τα χρόνια του εβδομήντα. Οι μακέτες που έκαναν το Βερολίνο, μετά την ένωση των δυο Γερμανιών, μια πρωτεύουσα που έγινε η Μέκκα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Αλλά και ο αρχιτεκτονικός μοντερνισμός της Λατινικής Αμερικής, όπου κυριαρχούν σημαντικές μορφές όπως ο Όσκαρ Νιμέγερ και ο Πάολο Μεντές Ντα Ρότσα. 

Καλύπτοντας μια περίοδο από την εποχή που υψώνονταν οι πρώτοι ουρανοξύστες μέχρι τους καιρούς της ψηφιακής επανάστασης στο σχέδιο, η έκθεση του ΜΟΜΑ δείχνει παράτολμους πειραματισμούς και ρηξικέλευθες προτάσεις αρχιτεκτόνων που άφησαν πίσω τους την παράδοση και οραματίστηκαν «τη δική τους πόλη και τα δικά τους κτίρια». 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin