Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Θεσσαλονίκη: Εφαρμογή σάς 'ταξιδεύει' στον κόσμο διαδικτυακά

Θεσσαλονίκη: Εφαρμογή σάς 'ταξιδεύει' στον κόσμο διαδικτυακά 

Ένα νοερό ταξίδι στο Λονδίνο, την Πράγα, το Βερολίνο, το Μιλάνο, το Παρίσι και άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, βασισμένο σε αναμνήσεις και σχόλια των χρηστών του Διαδικτύου επιχειρείται μέσα από μια πρωτότυπη εφαρμογή, που ανέπτυξαν ερευνητές στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για την εφαρμογή «ClustTour», που δημιούργησε ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΙΠ.ΤΗΛ.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Η εφαρμογή «ClustTour» είναι προσβάσιμη μέσω του Διαδικτύου, στην ιστοσελίδα www.clusttour.gr.

Σ' αυτήν συγκεντρώνονται δεδομένα (φωτογραφίες και σχόλια) από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως από το Flickr) σχετικά με τουριστικούς προορισμούς. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί διαδικτυακά στους προορισμούς αυτούς και να σχολιάσει τις φωτογραφίες.

«Η αρχική ιδέα μας βασίστηκε στο γεγονός ότι στο Διαδίκτυο και κυρίως στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει μεγάλος όγκος φωτογραφικών δεδομένων, τον οποίο θέλαμε να οργανώσουμε», εξηγεί ο ερευνητικός συνεργάτης του ΙΠ.ΤΗΛ., Άκης Παπαδόπουλος.

«Στόχος μας ήταν να ανακαλύψουμε τι συμβαίνει σε κάθε πόλη, ποιες είναι οι κυρίαρχες τάσεις στον τουρισμό και ποιες οι εντυπώσεις των επισκεπτών των πόλεων. Και όλα αυτά, χωρίς να παρεμβάλλονται οι επιλογές των συντακτών των τουριστικών οδηγών», προσθέτει.

Για την ανάπτυξη της εφαρμογής, οι ερευνητές δημιούργησαν νέες μεθόδους ανάλυσης μαζικών δεδομένων. «Η αρχή μας ήταν να ομαδοποιήσουμε εικόνες, με βάση το πόσο όμοιο είναι το οπτικό τους περιεχόμενο και με βάση τις ετικέτες των χρηστών», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Το αποτέλεσμα προέκυψε από την επεξεργασία και ομαδοποίηση εκατομμυρίων φωτογραφιών!

Τα δεδομένα αφορούν 24 ευρωπαϊκές πόλεις (μεταξύ των οποίων η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη), καθώς και το Σικάγο.
 Στόχος της ερευνητικής ομάδας (που εκτός από τον Άκη Παπαδόπουλο περιλαμβάνει τους ερευνητές του ΙΠ.ΤΗΛ. Χρήστο Ζιγκόλη, Στέφανο Καπίρη και Γιάννη Κομπατσιάρη και την αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Αθηνά Βακάλη) είναι να αναπτύξει την εφαρμογή ακόμα περισσότερο, προσθέτοντας περισσότερες πόλεις σε όλο τον κόσμο, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να ανεβάζουν απευθείας στο «ClustTour» τις φωτογραφίες τους και συνδέοντας τις φωτογραφίες με σχετικά άρθρα της «Wikipedia».

Για να γίνει το όλο εγχείρημα περισσότερο βιώσιμο, οι ερευνητές αναζητούν χρηματοδότηση. Σε δύο εβδομάδες θα συμμετάσχουν σε έκθεση για κινητές εφαρμογές στη Βαρκελώνη, όπου θα συναντήσουν εταιρίες, με σκοπό τη μελλοντική συνεργασία.
Σημειώνεται ότι το «ClustTour» αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «WeKnowIt», που αφορά την ανάπτυξη «έξυπνων» εφαρμογών του Διαδικτύου, στο περιεχόμενο των οποίων καλούνται να συνεισφέρουν οι ίδιοι οι χρήστες. Εταίροι του προγράμματος είναι- μεταξύ άλλων- το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, το ΕΚΕΤΑ, η ισπανική «Yahoo», το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μπρνο και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Koblenz-Landau.

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin