Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Πληθαίνουν οι κατά φαντασίαν ασθενείς στον 21ο αιώνα

 
Ο τρόμος που βιώνουν οι κατά φαντασίαν ασθενείς δεν είναι καθόλου αστείος. Οι υποχόνδριοι ζουν μια καθημερινότητα ανεξήγητων συμπτωμάτων και φανταστικών ασθενειών, μετρώντας τις ώρες ζωής που τους απομένουν. Υπάρχει κανείς να τους βοηθήσει;


Όπως γράφει ο Μπράιαν Ντίλον στην εφημερίδα «Ιντεπέντεντ», στην κλασική Ιατρική η «υποχονδρία» ήταν ένας γενικός όρος για ασθένειες που εκδηλώνονται στο υποχόνδριο, μια περιοχή της κοιλιακής χώρας.
Η ασθένεια έχασε βαθμιαία το αρχικό της νόημα και σήμερα ο όρος υποδηλώνει μια καθαρά ψυχολογική κατάσταση. Σήμερα τον χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε έναν επίμονο φόβο για τις αρρώστιες και τη λαθεμένη αίσθηση που έχει ο πάσχων ότι δεν είναι καλά.

Γιατί, όμως, κάποιοι από εμάς παρερμηνεύουμε τα σήματα που λαμβάνουμε από τον οργανισμό μας ή διογκώνουμε στο μυαλό μας τα πραγματικά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε; Γιατί όταν παρουσιάζονται ισχυρές ενδείξεις περί του αντιθέτου, οι υποχόνδριοι αισθάνονται και πάλι έπειτα από λίγο τα ίδια συμπτώματα ή γεμίζουν το σώμα τους με νέους, φανταστικούς φόβους;

Οι διαταραχές
Ιστορικά, η ασθένεια αυτή είχε συνδεθεί με άλλες διαταραχές, όπως η υστερία, η μελαγχολία και η νευρασθένεια. Για τον Φρόυντ η υποχονδρία έκρυβε βαθύτερες νευρώσεις.
Σήμερα η υποχονδρία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ασθένειες του 21ου αιώνα. Και κοστίζει: μόνο στις ΗΠΑ δαπανώνται κάθε χρόνο 20 δισ. δολάρια για εξετάσεις που οι πάσχοντες επαναλαμβάνουν δύο και τρεις φορές επειδή είναι βέβαιοι ότι υποφέρουν από κάτι.
Την ίδια ώρα, ελάχιστοι υποχόνδριοι παραδέχονται το πραγματικό τους πρόβλημα: σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία στις αρχές της δεκαετίας, συμμετείχαν μόλις 57 εθελοντές και αυτοί δήλωσαν φιλάσθενοι.

Τα εξειδικευμένα περιοδικά και το Διαδίκτυο κάνουν τα πράγματα δυσκολότερα για τους υποχόνδριους. Οι περισσότεροι μπορούν να περάσουν ώρες ερευνώντας στο Ίντερνετ για να εντάξουν τα συμπτώματα που νομίζουν πως έχουν σε μια συγκεκριμένη νοσολογική οντότητα. Οι διαβεβαιώσεις των γιατρών – ακόμη και αυτών τους οποίους εμπιστεύονται – ότι είναι απολύτως υγιείς, λειτουργούν κατευναστικά μόνο για μια μικρή περίοδο.

Όπως έδειξε και η εμπειρία στις ΗΠΑ, ο κλασικός υποχόνδριος επιστρέφει στον γιατρό με τα ίδια συμπτώματα και πολλές φορές καταφεύγει σε εναλλακτικές θεραπείες για να καταπολεμήσει μια ανύπαρκτη ασθένεια.
Ειδικοί εκτιμούν ότι ένας στους δέκα ασθενείς που καταφεύγουν στους γιατρούς πάσχουν στην πραγματικότητα από υποχονδρία και μόνο, ενώ τα ιατρικά θέματα που προβάλλονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκαλούν νέους εφιάλτες στους κατά φαντασίαν ασθενείς.

Ο Ζίγκμουντ Φρόυντ
Ο πατέρας της Ψυχανάλυσης συνέδεε την υποχονδρία με τη μελαγχολία, τον ναρκισσισμό και την ομοφυλοφιλία. Οι εδικοί σήμερα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υποχονδρία πλήττει περισσότερο τους άνδρες απ΄ ό,τι τις γυναίκες.

Υπάρχει θεραπεία για τους υποχόνδριους; Τις τελευταίες δεκαετίες πολλοί υποστηρίζουν ότι η λύση μπορεί να βρίσκεται στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία. Ακόμη δεν ξέρουμε εάν βρήκαμε την οριστική θεραπεία της υποχονδρίας. Η ιστορία της ασθένειας καταδεικνύει, πάντως, ότι οι βασικές αμφιβολίες του υποχόνδριου- για το τι σημαίνει να είσαι άρρωστος, υγιής ή απλώς ένα ανθρώπινο ον-, δεν θα κατασιγάσουν εύκολα.

πηγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin