Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Μεγάλοι στοχαστές του 1931 προβλέπουν τι θα φέρει το 2011

 
Το 1931, ζητήθηκε από τους μεγαλύτερους στοχαστές της εποχής να προβλέψουν τι θα φέρει το έτος 2011.
Ορισμένες απόψεις τους, που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα New York Times, ήταν...
 μυστηριωδώς ακριβείς.Ο Τίμοθι Μακ, πρόεδρος της World Future Society, ανέτρεξε στις προβλέψεις του '30, κάνοντας παράλληλα και κάποιες δικές του για 80 χρόνια από τώρα, δηλαδή για το 2091.Επικεντρωμένοι κυρίως σε ζητήματα κοινωνικής αλλαγής, οι στοχαστές του 1931 εμφανίζονταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι. «Έβλεπαν τα πράγματα βάσει του πώς θα μοιάζουν οι άνθρωποι, πώς θα εξελιχθεί η κοινωνική αλλαγή», δηλώνει ο Μακ. Σε ζητήματα μελλοντικής τεχνολογίας, όμως, έπεσαν πολύ έξω.


Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μεταφορές. Μιλούσαν για «ιπτάμενα αυτοκίνητα», χωρίς ωστόσο «να μπορούν να στηρίξουν το πώς αυτά τα αυτοκίνητα θα δημιουργηθούν ή θα λειτουργούν».Ο Ουίλις Ουίτνεϊ, ιδρυτής του ερευνητικού εργαστηρίου στη General Electric, ήταν το «μυαλό» πίσω από το «ιπτάμενο αυτοκίνητο» και πιο συγκεκριμένα του «υπόστεγου για το ιπτάμενο αυτοκίνητο», το οποίο θα εφαρμοζόταν σε κάθε «ηλεκτρικά θερμαινόμενο με κλιματισμό σπίτι». Την εποχή εκείνη, το 35% των αμερικανικών νοικοκυριών θερμαινόταν με ξύλο.Στις προβλέψεις του για το 2091, ο Μακ, πάλι, υποστηρίζει ότι η τεχνολογία θα επιτρέπει την εικονική μεταφορά «μέσω ολογραμμάτων«». «Οι άνθρωποι θα μεταφέρονται χωρίς να κινούνται από το σημείο που βρίσκονται».Η τεχνολογική πρόοδος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του '31, όχι απλώς θα επιτρέπει τη γρήγορη μεταφορά, αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.


Η πρόοδος στην ιατρική επιστήμη το 1931 παρότρυναν τον Ουίλιαμ Μάιο, έναν από τους ιδρυτές της Mayo Clinic να γράψει: «μεταδοτικές και λοιμώδεις ασθένειες έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό και ο μέσος όρος ζωής έχει ανέλθει στα 58 έτη». Η πρόοδος δείχνει ότι «ο μέσος όρος ζωής του πολιτισμένου ανθρώπου θα ανέλθει στη βιβλική ηλικία των 70 ετών», είχε δηλώσει ο Μάιο.

Στις ΗΠΑ, σήμερα, ο μέσος όρος ζωής είναι 78 χρόνια.Πώς θα μοιάζει ο κόσμος σε 80 χρόνια;Ο Μακ προβλέπει ότι μέχρι το 2091 οι άνθρωποι θα ζουν πολύ περισσότερο – μέχρι τα 120 χρόνια.Ένα στοιχείο στο οποίο ο Μακ και οι στοχαστές του παρελθόντος συμφωνούν είναι ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο σε σχέση με σήμερα. Ο Χένρι Φορντ είχε δηλώσει πως οτιδήποτε κι αν έφερνε το 2011, θα έκανε το 1931 να μοιάζει «μονότονο». Ο Μακ υποστηρίζει ότι το 2091, «σε πολλούς τομείς θα είναι καλύτερος κόσμος».Ο κοινωνιολόγος Ουίλιαμ Όγκμπουρν προέβλεψε ίσως με μεγαλύτερη επιτυχία τη ζωή σήμερα. Πέρα από τη διακήρυξη ότι «η μαγεία του τηλεκοντρόλ θα είναι κοινοτοπία», είδε ότι η ζωή των γυναικών θα είναι σχεδόν ίδια με εκείνη των ανδρών και οι γυναίκες θα περνούν περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι.


Αλλά πάλι, προέβλεψε και εξάλειψη της φτώχειας... Ένας στους 7 Αμερικανούς ζει σήμερα σε συνθήκες φτώχειας.Προέβλεψε, επίσης, ότι ο πληθυσμός των ΗΠΑ – 124 εκατ. τότε – θα άγγιζε σήμερα τα 160 εκατ. κατοίκους. Έπεσε έξω κατά 140 εκατ.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin