Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

PostHeaderIcon Μολυσμένο με κάδμιο το 10% του ρυζιού στη Κίνα

 
Σοκ προκαλεί το δημοσίευμα της κινεζικής εβδομαδιαίας επιθεώρησης «Νέος Αιώνας», το οποίο επικαλούμενο επιστημονικές μελέτες που εκπονούνται από το 2007,  υποστηρίζει ότι οι σοδειές ρυζιού στην Κίνα μολύνονται εδώ και χρόνια σε ποσοστό έως και 10% από τη γνωστή τοξική και καρκινογενή ουσία, κάδμιο. 
 
Το χειρότερο όμως είναι -σύμφωνα με το δημοσίευμα- ότι οι αρχές δεν κάνουν πρακτικά τίποτα για την επαγρύπνηση των εκατομμυρίων Κινέζων για τους οποίους αυτό το δημητριακό αποτελεί τη βασική τροφή.

Το νέο διατροφικό σκάνδαλο, σε μία χώρα που έχει συνηθίσει τη διεθνή κοινότητα σε αυτές τις δυσάρεστες εκπλήξεις, είναι απείρως σοβαρότερο από προηγούμενες περιπτώσεις, καθώς η ετήσια παραγωγή ρυζιού ανέρχεται εκεί σε 200 εκατομμύρια τόνους.
«Αυτά τα τοξικά βαρέα μέταλλα μολύνουν την ατμόσφαιρα και τον υδροφόρο ορίζοντα, σε μεγάλο μέρος της κινεζικής επικράτειας.
Μία πλήρης αλυσίδα μόλυνσης διατροφικών ειδών απαντάται εδώ και χρόνια», επισημαίνουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος.
Από όλα τα δημητριακά, το ρύζι έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να απορροφά κάδμιο, το οποίο απαντάται σε νερά με τα οποία αρδεύονται ορυζώνες και τα οποία έχουν κυλήσει από ορυχεία, κυρίως μολύβδου, κασσίτερου και χαλκού.
«Οι μελέτες δείχνουν ότι σχεδόν το 10% του κινεζικού ρυζιού περιέχει ποσότητες καδμίου πάνω από το επιτρεπτό όριο», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο Παν Τζενσίνγκ, ένας από τους επιστήμονες, που συμμετείχαν στις αναλύσεις, δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Agence France Presse ότι οι ποσότητες του κάδμιου, που περιέχονταν στο ρύζι, ήταν μερικές φορές πολύ μεγαλύτερες.
«Στις περιοχές με όξινα εδάφη που είναι γνωστό ότι είναι βαρύτατα μολυσμένες, διαπιστώσαμε ότι το 60% των ποσοτήτων ρυζιού περιείχαν κάδμιο σε ποσοστό πολύ πάνω του φυσιολογικού», υπογράμμισε ο Παν Τζενσίνγκ και τόνισε ότι «αυτό συνιστά εν δυνάμει κίνδυνο για την υγεία».
Το κάδμιο συσσωρεύεται στο σώμα καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, με επιπτώσεις στα νεφρά, τα κόκαλα και το συκώτι.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin