Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon To Gyrotonic...

 
Στη μέθοδο Gyrotonic ορκίζονται σταρ όπως η Μαντόνα (καλά, αυτή τα δοκιμάζει όλα), η Ναόμι Γουότς, η Τέρι Χάτσερ, η Ναόμι Κάμπελ. Είπαμε λοιπόν να κάνουμε κι εμείς έναν gyro να δούμε πώς είναι.
Για να μπούμε στα άδυτα του Gyrotonic, της fitness mania των σταρ, απευθυνθήκαμε στον πλέον ειδικό: τον φυσικοθεραπευτή Χρήστο Τσεκούρα και το στούντιό του Fisiokinesis (Ναυαρίνου 29, Γλυφάδα, τηλ. 210-9600416). Ο Χρήστος θεωρείται ο έλληνας γκουρού της μεθόδου Gyrotonic (συνεργάζεται στενά με τον Juliu Horvath, ο οποίος την επινόησε) και εκτός αυτού είναι ένας πολύ ήρεμος και cool άνθρωπος – ό,τι πρέπει για εισαγωγή.

Καθόμαστε και τα λέμε λίγο πριν ξεκινήσουμε. Ο Χρήστος επιμένει ότι η μέθοδος Gyrotonic δεν είναι γυμναστική: «Αυτό είναι πραγματικά το μόνο σύστημα που λειτουργεί ως αντιγήρανση». Και εξηγεί: «Υπάρχουν ασκήσεις που ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα, το δέρμα, ακόμη και ασκήσεις που κάνουν πίλινγκ σώματος ή προσώπου ή που δυναμώνουν τους μυς του λαιμού». Μμ, πολύ ενδιαφέρον. Και πώς ακριβώς λειτουργεί αυτό; «Δίνεται έμφαση στο ότι η κίνηση προέρχεται από τα όργανα» -ούτε καν από τους μυς- «και οι αναπνοές λειτουργούν αποτοξινωτικά. Υπάρχει συνολική συμμετοχή του σώματος και μια αρμονία».

Στην πράξη τώρα, όπως σύντομα διαπιστώσαμε, αυτό όντως ισχύει. Στις ασκήσεις δεν γίνονται οι κλασικές επαναλήψεις του γυμναστηρίου αλλά κινήσεις σε συνεχή ροή, οι οποίες μάλιστα μοιάζουν με κύματα ή με περιστροφές. Έχει μια αρκετά χορευτική ροή το gyrotonic (ίσως και λόγω του ότι ο Horvath ήταν χορευτής στα Μπολσόι). Πάντως, σε ένα πράγμα μοιάζει σίγουρα με το pilates: Δεν νιώθεις κούραση γιατί πολύ απλά, όπως το θέτει και ο Χρήστος, «δεν χτυπιέσαι» όπως π.χ. στο γυμναστήριο. Αλλά στο σώμα σίγουρα βλέπεις αποτελέσματα (έχουμε φίλες που κάνουν Gyrotonic και τα είδαμε, μέσα σε ένα μήνα μάλιστα με 1-2 φορές την εβδομάδα). «Η συνεχής κίνηση σε τρεις διαστάσεις σε γυμνάζει στον κορσέ – στενεύει η μέση και μακραίνει η σιλουέτα».

Εμείς φυσικά σε μια φορά δεν προλάβαμε να δούμε ούτε τη μακρόστενη σιλουέτα ούτε το πίλινγκ (ειδικά στο τελευταίο μείναμε με την περιέργεια), αλλά νιώσαμε υπέροχα. Πολλές φορές και λυτρωτικά. Μέσα από την ήρεμη αρμονία των κυκλικών κινήσεων, τις αναπνοές, την καθοδήγηση του Χρήστου που σε κάποιες στιγμές / ασκήσεις λειτούργησε και σαν ψυχοθεραπεία, παροτρύνοντάς μας να αποβάλουμε ό,τι αρνητικό και να σκεφτούμε όμορφες εικόνες - τις οποίες μάλιστα δημιουργούσαμε με το ίδιο μας το σώμα με κινήσεις-κύματα και άλλα παρόμοια. Ουσιαστικά, οι ασκήσεις αυτές -οι οποίες γίνονται πάνω σε καρέκλα και σε στρώμα- συνθέτουν την ενότητα Gyrokinesis. Υπάρχει και η ενότητα Gyrotonic, όπου οι ασκήσεις γίνονται με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, που ουσιαστικά υποβοηθούν το σώμα να κάνει το επιθυμητό «go with the flow». Τις δοκιμάσαμε λίγο κι αυτές και στο φινάλε ήρθε μια θεσπέσια αίσθηση ευεξίας, αναζωογόνησης, ευφορίας. Κανένα ζόρι πάνω στο σώμα, καμία κόπωση. Προφανώς γιατί, όπως όλα τα πράγματα, έτσι και το fitness έκανε τον κύκλο του – ή μάλλον τον gyro του! Και στάθηκε στο gyrotonic…

πηγή : stylista

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin