Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Επιστρέφει το spam




Όσοι χάρηκαν από την πτώση που είχε σημειώσει το spam τους περασμένους μήνες, θα απογοητευτούν από τη..θριαμβευτική επιστροφή του.


Σύμφωνα με ειδικούς, ένα δίκτυο μολυσμένων υπολογιστών που χρησιμοποιούνταν για την αποστολή spam emails (botnet) και ήταν ανενεργό για αρκετές εβδομάδες επανήλθε σε λειτουργία: πρόκειται για το Rustock, το οποίο σταμάτησε την αποστολή spam στις αρχές του Δεκέμβρη, χωρίς να έχει εξακριβωθεί ο λόγος. Το αποτέλεσμα τότε ήταν η κατακόρυφη πτώση του spam, καθώς το Rustock είναι ένα από τα μεγαλύτερα botnets στον κόσμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία διαδικτυακής ασφαλείας NetWitness, το Rustock ξεκίνησε ξανά τη λειτουργία του στις 10 Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, τα επίπεδα του spam εξακολουθούν προς το παρόν να παραμένουν πιο κάτω από τα επίπεδα του Αυγούστου, μήνα κατά τον οποίον είχε αρχίσει να διαφαίνεται πτώση στις «επιδόσεις» του Rustock.

Τα «σκαμπανεβάσματα» του Rustock αποτελούν αίνιγμα για τους ειδικούς παρατηρητές του χώρου, καθώς δεν διαφαίνεται να έχει υπάρξει κάποιου είδους αλλαγή στρατηγικής από τους διαχειριστές του botnet. «Απ’όσο γνωρίζουμε, μπορεί απλά να πήγαν διακοπές», είπε ο Άλεξ Κοξ, της NetWitness. «Αυτοί που διαχειρίζονται το Rustock ουσιαστικά έχουν μία επιχείρηση- αν και παράνομη- οπότε ίσως και αυτοί να ήθελαν να πάρουν μία άδεια».

Η «αφύπνιση» του Rustock έγινε αντιληπτή και από τη Symantec Hosted Services. Κατά τον Πωλ Γουντ, αναλυτή της εταιρείας, το εν λόγω δίκτυο ευθύνεται για την αποστολή του 25% του spam παγκοσμίως. Στις 10 Ιανουαρίου εκτιμήθηκε πως έστειλε 67 δισεκατομμύρια junk emails – και η άποψη του Γουντ είναι πως το δίκτυο «ενοικιάστηκε» σε νέους spammers.

«Προηγουμένως το Rustock έστελνε κυρίως spam το οποίο σχετιζόταν με ένα γκρουπ ονόματι The Canadian Pharmacy. Το τωρινό spam έχει να κάνει με το Pharmacy Express» είπε σχετικά, συμπληρώνοντας ότι στο χώρο του spam υπάρχει πολύς αυτοματισμός- «δεν απαιτούνται άνθρωποι μπροστά σε πληκτρολόγια για τις αποστολές».

Παρόλα αυτά, ο Γουντ πιστεύει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ειπωθεί εάν το spam θα επανέλθει στα επίπεδα του Αυγούστου του 2010 (200 δισεκατομμύρια μηνύματα την ημέρα).

Πηγή: techpress.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin