Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Δημοσκόπηση του Bloomberg: Τουλάχιστον μία χώρα θα φύγει από το ευρώ στα επόμενα 5 χρόνια


Οι περισσότεροι επενδυτές παγκοσμίως προβλέπουν ότι τουλάχιστον μια χώρα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέσα σε πέντε χρόνια καθώς και ότι η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα χρεοκοπήσουν.
Το αίσθημα αυτό εντείνει τις πιέσεις προς τις αρχές να ενισχύσουν την απάντηση και τα μέτρα τους για την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg, με βάση δημοσκόπηση που διεξήγε παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι μία ή και περισσότερες από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, θα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν μέχρι το 2016, ενώ το 11% προβλέπει έξοδο από το ευρώ σε 12 μήνες.

Οι ερωτηθέντες είναι «μοιρασμένοι» για το εάν θα χρεοκοπήσει η Πορτογαλία, ενώ η πλειονότητά τους εκφράζει την εμπιστοσύνη της για την Ισπανία.

Η απαισιοδοξία αυτή υπογραμμίζει την επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Merkel και Sarkozy στην προσπάθειά τους να βρουν νέους τρόπους καθησυχασμού των επενδυτών, καθώς η περίπου 1 τρισ. δολαρίων επείγουσα χρηματοοικονομική στήριξη, απέτυχε να καθησυχάσει τις αγορές.

«Τα προβλήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίστηκαν, αλλά μόνο με έναν επίδεσμο. Αρκετά μέλη της ευρωζώνης δεν έχουν ακολουθήσει τις κατάλληλες πολιτικές, και παρασύρονται σε μια βαθιά τρύπα», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος της Indiana Trust Company, Ted Jarvis.

Οι ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα μεταξύ 1.000 επενδυτών, αναλυτών ή traders που είναι πελάτες του Bloomberg, ήταν σχεδόν μοιρασμένοι για το εάν η ευρωζώνη θα καταρρεύσει τελικά.

Οι περισσότεροι από το 45% αυτών που αναμένουν μια κατάρρευση, λένε ότι δεν θα συμβεί στα επόμενα πέντε χρόνια. το 48% δηλώνει ότι δεν θα συμβεί ποτέ.

Ακόμη, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η Ελλάδα τελικά θα χρεοκοπήσει, ενώ το 52% αναμένει το ίδιο και για την Ιρλανδία.

«Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο η ευρωζώνη διασπάται. Η πολιτική επένδυση στο project είναι πάρα πολύ μεγάλη και αυτή τη στιγμή, η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο», σχολιάζει ο οικονομολόγος της Lloyds TSB Corporate Markets, Kennth Broux.

Ωστόσο, ο Kevin Baldauf, portfolio manager της Wafra Investment Advisory στη Νέα Υόρκη, ο οποίος θεωρεί ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα χρεοκοπήσει, τονίζει πως «κανείς δεν αναφέρει ότι όλες αυτές οι διασώσεις χρηματοδοτούνται με επιπρόσθετο χρέος. Δεν μπορείς να επιλύσεις ένα πρόβλημα χρέους με επιπρόσθετο χρέος. Σου δίνει χρόνο, αλλά σε πλήττει μέσο-μακροπρόθεσμα».

Άλλοι αναλυτές εκτιμούν πως πιο πιθανό από τη διάσπαση του ευρώ και πιο επείγουσα, είναι η ανάγκη για κάποιες χώρες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους. «Θα συμβεί αργά ή γρήγορα».

Πηγή: capital.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin