Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Αιμοπετάλια από βλαστοκύτταρα...

 
Ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή σε μεταμοσχεύσεις οργάνων θα μπορούν μελλοντικά να λαμβάνουν μετάγγιση αιμοπεταλίων που θα προέρχονται από βλαστοκύτταρα. Αυτό υπόσχονται ειδικοί της αμερικανικής εταιρείας Αdvanced Cell Τechnology (ΑCΤ) με επικεφαλής τον επιστημονικό διευθυντή δρ Ρόμπερτ Λάντσα, οι οποίοι πέτυχαν να παραγάγουν αιμοπετάλια από ανθρώπινα εμβρυικά βλαστικά κύτταρα και τα οποία μπόρεσαν να οδηγήσουν στην αποκατάσταση ιστών που είχαν υποστεί βλάβη σε ποντίκια.
Τα αιμοπετάλια παίζουν ρόλο-«κλειδί» στην πολύπλοκη διαδικασία της πήξης του αίματος. Χωρίς αυτά οι κατεστραμμένοι ιστοί δεν μπορούν να επουλωθούν σωστά και γρήγορα, ενώ υπάρχει κίνδυνος θανάτου του ασθενούς εξαιτίας εσωτερικής αιμορραγίας. Ετσι, σήμερα η συλλογή αιμοπεταλίων βασίζεται στους δότες αίματος, ωστόσο τα αιμοπετάλια δεν μπορούν να καταψυχθούν και έχουν χρόνο ζωής που δεν ξεπερνά τις 10 ημέρες. Η συνεχής ανάγκη για αιμοπετάλια έχει οδηγήσει σε ελλείψεις παγκοσμίως, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να αναζητούν τρόπους λήψης από άλλες πηγές. Τώρα οι ειδικοί της ΑCΤ πέτυχαν να παραγάγουν μεγάλους αριθμούς αιμοπεταλίων και πήγαν μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, αποδεικνύοντας ότι τα κύτταρα ήταν λειτουργικά όταν εγχύθηκαν σε ποντίκια στο εργαστήριο. Τα αιμοπετάλια που παρήχθησαν προήλθαν από μια σειρά βλαστικών κυττάρων τα οποία είχαν ως «πηγή» τους ένα έμβρυο που είχε προέλθει από εξωσωματική γονιμοποίηση και δεν θα χρησιμοποιούνταν. Τα βλαστικά κύτταρα μετετράπησαν αρχικώς σε μεγακαρυοκύτταρα- τεράστια πολυπύρηνα κύτταρα που βρίσκονται στον μυελό των οστών. Στη συνέχεια τα μεγακαρυοκύτταρα μετετράπησαν σε ώριμα αιμοπετάλια.

Σύμφωνα με τον δρ Λάντσα, μπορεί να υπάρξει άλλη μία μέθοδος παραγωγής αιμοπεταλίων χωρίς τη χρήση εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων αλλά με χρήση κυττάρων iΡS (προέρχονται από ενήλικο δερματικό κύτταρο στο οποίο έχει γίνει η κατάλληλη γονιδιακή παρέμβαση).

Μια τέτοια προοπτική μπορεί να καταργήσει και τις πιθανές ηθικές αντιδράσεις σχετικά με τη χρήση κυττάρων που προέρχονται από έμβρυα.

πηγή : healthyliving

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin