Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Τα δάκρυα των φαραώ

 
Σε συνεχή κίνδυνο βρίσκονται οι αρχαιότητες της Αιγύπτου μετά τον πρόσφατο ξεσηκωμό των λαϊκών μαζών της χώρας εναντίον του τριακονταετούς τυραννικού καθεστώτος.
Η κορύφωση της λαϊκής εξέγερσης την περασμένη Παρασκευή βρήκε ουσιαστικά ανοχύρωτους τόσο τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία της χώρας καθώς και τις αποθήκες αρχαιοτήτων. 

Το κάλεσμα για διαφύλαξη του Μουσείου του Καΐρου όπου φυλάσσεται η σημαντικότερη αιγυπτιακή συλλογή αρχαιοτήτων του κόσμου διαδέχθηκε ο σχηματισμός γύρω του προστατευτικής ανθρώπινης αλυσίδας από διαδηλωτές - συγκινητική προσπάθεια διαφύλαξης του παρελθόντος από τους αγωνιστές για το μέλλον της χώρας – μέχρι την άφιξη εκεί στρατιωτικών δυνάμεων. Μέχρι τότε το εσωτερικό του μουσείου είχε ήδη παραβιαστεί από άτομα που κατέστρεψαν το κατάστημα δώρων καθώς και την καφετέριά του. Δυστυχώς, σημαντικές ζημιές όμως είχε δεχτεί και το εσωτερικό του όπου δεκατρείς προθήκες με αντικείμενα της Ύστερης Περιόδου έσπασαν - χωρίς να κλαπεί τίποτε – ενώ επίθεση δέχτηκε και μια προθήκη από τη συλλογή αντικειμένων του τάφου του Τουτανκχαμών. Δημοσιεύματα μιλούν και για την καταστροφή δύο από τις μούμιες που φυλάσσονται στο μουσείο, οι οποίες σύμφωνα με το Al Jazeera ίσως ανήκουν στους Yuiya και Τjuya, γονείς της βασίλισσας Tiy (18η Δυναστεία) καθώς βρίσκονταν δίπλα στην κατεστραμμένη προθήκη με αντικείμενα του Τουτανκχαμών. O προβληματισμός για την ασφάλεια του ίδιου του κτιρίου - βρίσκεται δίπλα στο υπό κατάρρευση κτίριο του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος – έχει πλέον εξοβελιστεί. Σύμφωνα με τον Zahi Hawass, για τη λεηλασία του μουσείου συνελήφθησαν εννέα άτομα, κανένα από τα αντικείμενα δεν εκλάπη ενώ είναι δυνατή και η αποκατάστασή τους.

Εντονότερες είναι αυτή τη στιγμή οι ανησυχίες για τα υπόλοιπα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τις άπειρες αποθήκες αρχαιοτήτων της χώρας, αρκετές από τις οποίες έχουν ήδη παραβιαστεί (Qantara Sharq, Αμπουσίρ, Σακκάρα). Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, δυνάμεις ασφαλείας πορεύονταν προς την Κοιλάδα των Βασιλέων ενώ ανακοινώσεις από τα τζαμιά της περιοχής προέτρεπαν τους κατοίκους να διαφυλάξουν τα μνημεία της περιοχής του Λούξορ, κάτι που εισακούεται. Στην Αλεξάνδρεια πολλά μουσεία έχουν παραβιαστεί ενώ συνεχείς είναι οι εκκλήσεις μέσω διαδικτύου για τον εντοπισμό και την αναφορά αρχαιοκαπήλων που πιθανότατα θα προσπαθήσουν να διαφύγουν από τη χώρα ή να μεταβιβάσουν αρχαιότητες. Να σημειωθεί ότι η έκρυθμη αυτή κατάσταση δεν κατευθύνεται από τις τάξεις των εξεγερμένων αλλά οφείλεται ως επί το πλείστον στην εύκολη δραστηριοποίηση κακοποιών μέσα στο χάος. Στο ξεκίνημα των λεηλασιών μάλιστα φαίνεται ότι στις κακοποιές ομάδες ήταν έντονη η παρουσία ατόμων από τις τάξεις του ίδιου του στρατού και της αστυνομίας του απερχόμενου καθεστώτος στην προσπάθειά τους για δημιουργία «προβοκάτσιας» έναντι των εξεγερμένων.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin