Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Όχι το φαρμακείο στο μπάνιο


Το φαρμακείο του μπάνιου μπορεί να μοιάζει με τον ιδανικό χώρο για να φυλάει κανείς τις βιταμίνες και τα φάρμακά του, αλλά οι υπάρχουσες μελέτες υποδηλώνουν πως δεν είναι επακριβώς η καλύτερη επιλογή.



Όπως γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», επιστήμονες έχουν διερευνήσει το θέμα και έχουν διαπιστώσει ότι οι ζεστές, υγρές συνθήκες που επικρατούν στα περισσότερα μπάνια τείνουν με τον καιρό να αλλοιώνουν τα δισκία. Ειδικά όσον αφορά τις βιταμίνες, αυτές φαίνεται ότι υπόκεινται σε μια διαδικασία γνωστή ως υγροποίηση, η οποία μπορεί να ελαττώσει την ισχύ των βιταμινών του συμπλέγματος Β, της βιταμίνης C και άλλων υδατοδιαλυτών βιταμινών – και τελικά να τις καταστήσει αδρανείς.

Η φύλαξη των δισκίων σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα, διότι όταν τα ανοιγοκλείνει κανείς για να τα πάρει, εισέρχεται στο εσωτερικό τους υγρασία.

Σε πρόσφατη μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Purdue μέτρησαν τη σταθερότητα διαφόρων συμπληρωμάτων βιταμίνης C, σε ποικίλες θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας. Οπως διαπίστωσαν, τα συμπληρώματα παρουσίαζαν ενδείξεις αλλοίωσης σε επίπεδα υγρασίας πάνω από 80% – επίπεδα που εύκολα καταγράφονται λόγω του ατμού ενός πολύ ζεστού ντους.

Άλλες μελέτες έχουν καταγράψει ανάλογες αλλοιώσεις στη θειαμίνη, στη βιταμίνη Β6 και σε άλλα υδατοδιαλυτά διατροφικά συμπληρώματα που εκτίθενται σε υγρό περιβάλλον.
Όσον αφορά τα φάρμακα, πολλά αναγράφουν με σαφήνεια ότι πρέπει να τα φυλάμε μακριά από την υγρασία – και μπάνιο χωρίς υγρασία είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί.

Η υγρασία μπορεί να είναι ένα θέμα και στην κουζίνα, με όλους αυτούς τους υδρατμούς που βγαίνουν από τις κατσαρόλες.

Ποια είναι συνεπώς η ενδεδειγμένη λύση; Μάλλον κάποιο σημείο στο υπνοδωμάτιό σας (κατά προτίμηση σε μέρος όπου δεν φτάνουν παιδιά, είτε έχετε δικά σας είτε δέχεστε επισκέψεις), σύμφωνα με τους ειδικούς.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin