Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Φυτά "μυρίζονται" τις βόμβες

Εκτός από το γεγονός πως ομορφαίνουν τη ζωή μας, ορισμένα φυτά είναι ικανά να προσφέρουν τις "υπηρεσίες" τους στην Αντιτρομοκρατική.
Αμερικανοί βιολόγοι, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό PloS ONE, κατόρθωσαν να δημιουργήσουν φυτά που να έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν εκρηκτικά.
Οι βιολόγοι διατείνονται ότι κατόρθωσαν με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή να "διδάξουν" στις πρωτεΐνες των φυτών να αλλάζουν χρώμα όταν αντιλαμβάνονται την παρουσία ορισμένων χημικών ουσιών, οι οποίες περιέρχονται στους εκρηκτικούς μηχανισμούς.
Μάλιστα, τα φυτά φαίνεται ότι είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελεσματικότερα, με τους ερευνητές να εξετάζουν τις προφανείς μελλοντικές δυνητικές χρήσεις τους.
Η τοποθέτηση για παράδειγμα των "έξυπνων" φυτών στις πύλες ασφαλείας των αεροδρομίων μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή τρομοκρατικής επίθεσης, καθώς σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να περάσει εκρηκτικά μέσα στο αεροπλάνο όλα τα φύλλα των φυτών θα γίνουν άσπρα.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες-υποδοχείς του φυτικού DNA αντιδρούν φυσιολογικά σε απειλητικά ερεθίσματα, απελευθερώνοντας χημικά, τα τερπενοειδή, προκειμένου να αυξήσουν το πάχος στα δερμάτια των φύλλων, πράγμα που οδηγεί σε μεταβολή του χρώματός τους, ορατή με γυμνά μάτια.
Η ταχεία αντίδραση των φυτών, όπως εκτιμούν οι ερευνητές, θα καταστεί εφικτή σε τρία έως επτά χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας που έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο θα καταστεί εφικτή η ανάπτυξη φυτών που θα έχουν αλάνθαστες και άμεσες χρωματικές αντιδράσεις.
Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Κολοράντο υπό την καθηγήτρια βιολογίας Τζουν Μέντφορντ σε συνεργασία με το Πεντάγωνο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και σύμφωνα με την επικεφαλής οποιοδήποτε φυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε ανιχνευτή επικίνδυνων χημικών. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin