Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Πρωτεΐνες σαλαμάνδρας νικούν τον καρκίνο


Μια νέα θεραπεία η οποία κρατά τους καρκινικούς όγκους σε «ύπνωση» αναπτύχθηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ. Ουσιαστικώς οι ειδικοί ανακάλυψαν έναν τρόπο ώστε να κάνουν τα κακοήθη κύτταρα καλοήθη, με αποτέλεσμα να μπαίνει «φρένο» στην εξάπλωσή τους και να αποφεύγονται οι μεταστάσεις.
Η επαναστατική προσέγγιση βασίζεται στην επανενεργοποίηση γονιδίων που καταστέλλουν τον καρκίνο και τα οποία έχουν απενεργοποιηθεί εξαιτίας της νόσου. Αν και με τη νέα μέθοδο δεν μειώνεται το μέγεθος του πρωτογενούς όγκου, σταματά η εξάπλωση καρκινικών κυττάρων του όγκου στον υπόλοιπο οργανισμό, γεγονός άκρως σημαντικό για την επιβίωση των ασθενών.

Η ομάδα από το Νότιγχαμ έχει ήδη δοκιμάσει την τεχνική σε ζώα με ποσοστό επιτυχίας της τάξεως του 100%, όπως αναφέρει στο επιστημονικό περιοδικό «Μolecular Cancer». Ελπίζει τώρα να ξεκινήσει συνεργασία με φαρμακευτική εταιρεία με στόχο ανάπτυξη θεραπείας για τον άνθρωπο.

Πώς όμως κατάφεραν οι ερευνητές να ανοίξουν τον «διακόπτη» των ογκοκατασταλτικών γονιδίων; Χρησιμοποίησαν πρωτεΐνες από σαλαμάνδρες οι οποίες έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι μπορούν να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν ανθρώπινα γονίδια. Οταν οι πρωτεΐνες αυτές αναμείχθηκαν με καρκινικά κύτταρα του μαστού, κατάφεραν να επανενεργοποιήσουν τα γονίδια που καταστέλλουν τον καρκίνο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε ποντίκια που είχαν αναπτύξει καρκίνο του μαστού η έγχυση πρωτεϊνών της σαλαμάνδρας έβαλε «φρένο» στη νόσο προτού αυτή εξαπλωθεί. Οι επιστήμονες στοχεύουν τώρα να απομονώσουν τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες που οδηγούν σε καταστολή των καρκινικών κυττάρων προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν για ανάπτυξη φαρμάκου.

πηγή : piperistostoma

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin