Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Σταμάτησαν (στο εργαστήριο) την εξάπλωση του καρκίνου...


Ένα γονίδιο που βοηθεί τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν στο σώμα, ανακάλυψαν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι πραγματοποιώντας πειράματα σε καλλιέργειες ιστών, διαπίστωσαν ότι καταστέλλοντας τη δράση του, μπορούν να αποτρέψουν τις μεταστάσεις του καρκίνου.


Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας (UEA), εκτιμούν ότι το εύρημά τους ανοίγει τον δρόμο για την επινόηση νέας γενιάς αντικαρκινικών φαρμάκων που θα μπορούσαν να είναι έτοιμα μέσα σε μία δεκαετία.

Το υπαίτιο γονίδιο ονομάστηκε WWP2 και βρίσκεται μέσα στα καρκινικά κύτταρα, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Oncogene».

Το γονίδιο επιτίθεται και διασπά μια πρωτεΐνη του σώματος, η οποία φυσιολογικά εμποδίζει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Σε πειράματα στο εργαστήριο, η ομάδα του UEA διαπίστωσε ότι δεσμεύοντας το WWP2, αυξάνονται τα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεϊνης και τα καρκινικά κύτταρα παραμένουν σε λανθάνουσα (μη ενεργή) κατάσταση.

Όπως εξήγησε ο ερευνητής δρ Σάριντερ Σουντ, το νέο εύρημα αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου και στην πρόληψη των μεταστάσεών του.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντριου Τσάντρι, από την Σχολή Βιολογικών Επιστημών του UEA, είπε ότι το ζητούμενο τώρα είναι να επινοηθεί ένα ισχυρό φάρμακο, το οποίο θα φτάνει έως το εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων για να εξουδετερώνει την δράση του γονιδίου WWP2.

«Αυτό είναι ένα δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο εγχείρημα», πρόσθεσε ο δρ Τσάντρι, εξηγώντας πως θα μπορούσαν να υπάρξουν φάρμακα μέσα στην επόμενη δεκαετία που θα σταματούν την επιθετική εξάπλωση πολλών μορφών καρκίνου, όπως του μαστού, του εγκεφάλου, του παχέος εντέρου και το δέρματος.

Οι καρκινικοί όγκοι έχουν την ικανότητα να εξαπλώνονται, με διαφυγή κυττάρων από τον αρχικό (πρωτοπαθή) όγκο και την μετακίνησή τους στο σώμα μέσω των λεμφαδένων ή του αίματος. Όταν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, δημιουργώντας νέους (δευτεροπαθείς ή μεταστατικούς) όγκους, οι οποίοι αντιμετωπίζονται πολύ δύσκολα.

Ο καρκίνος του μαστού λ.χ. είναι γνωστό ότι εξαπλώνεται στους λεμφαδένες και δημιουργεί δευτεροπαθείς όγκους στα οστά και στους πνεύμονες.

Πηγή: tanea.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin