Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Το μισό εκατομμύριο πλησιάζουν οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα

 
 Προβληματισμός για τα ζητήματα των μεταναστών χωρίς χαρτιά και της παροχής ασύλου στους πρόσφυγες αναπτύχθηκε από τους συμμετέχοντες, μεταξύ αυτών και μετανάστες, στη διημερίδα για τη μετανάστευση, που ολοκληρώθηκε απόψε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. 

Μεταξύ 400.000 - 480.000 ατόμων, «δηλαδή, μια αύξηση της τάξης των 200.000 μέσα στην τελευταία τριετία», εκτίμησε τον αριθμό των μη νόμιμων μεταναστών στη χώρα μας, ο κοινωνιολόγος, ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Μαρούκης, διευκρινίζοντας ότι «νομιμοποίηση όλων, χωρίς προϋποθέσεις είναι μάλλον μια «εξωπραγματική ευχή», όπως το ίδιο εξωπραγματική είναι και η απέλαση τους». 

«Πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος για το άσυλο για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις, από τουλάχιστον τρεις κατηγορίες μη νομίμων μεταναστών: Αφγανούς, Ιρακινούς, Σομαλούς. Το άσυλο θα επιτρέψει σε κόσμο να φύγει νόμιμα από αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.
Συγκινητική ήταν η αφήγηση του αιτούντα άσυλο, Αφγανού πρόσφυγα στη χώρα μας, Φαζλί Μουχτάρ.

”Σκότωσαν τον πατέρα και τον αδελφό μου δώδεκα χρονών, όταν εγώ ήμουν δεκατριών. Έχασα τη μάνα μου και έμεινα με δύο μικρότερα αδέλφια, που έπρεπε να μεγαλώσω εγώ μόνος μου. Αυτοί που σκότωσαν τον πατέρα μου, κυνηγούσαν και μένα, γιατί φοβούνταν ότι θα τους σκότωνα εγώ. Τι θα έκανα; Έπρεπε, ή να φύγω, ή να σκοτωθώ. Έτσι βρέθηκα στην Ελλάδα», είπε αναφερόμενος στην προσωπική του περιπέτεια.
Ο Φαζλί τόνισε ότι «ποτέ, υπό άλλες συνθήκες δε θα ήθελε να γίνει μετανάστης», περιέγραψε τις δυσκολίες της ενσωμάτωσης του στην ελληνική πραγματικότητα μέχρι να μάθει τη γλώσσα και πρόσθεσε : 

«Έρχεστε σήμερα, λοιπόν, να μου πείτε : γιατί έρχεσαι; Έρχομαι γιατί θέλω να ζήσω σαν άνθρωπος. Δουλεύω σκληρά. Κάνω κάθε χρόνο φορολογική δήλωση. Σαν ένας έλληνας. Μιλάω, ζω σαν ένας έλληνας. Και είμαι πάλι μετανάστης. Εύχομαι να μη χρειαστεί ποτέ να γίνεται εσείς, γιατί εγώ ξέρω τον πόνο του μετανάστη. Η κυβέρνηση, ότι απόφαση θέλει ας πάρει για τους μετανάστες, αλλά να μην τους κρατάει στον αέρα. Να ξέρουμε τι θα κάνουμε».

Υπέρ της νομιμοποίησης όλων των μεταναστών τάχθηκε ο εκπρόσωπος της κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», Θανάσης Κούρκουλας, καταγγέλλοντας με αφορμή τους τριακόσιους αλλοδαπούς απεργούς πείνας που ζητούν νομιμοποίηση, «κλιμάκωση της καταστολής» και «όξυνση φαινομένων ξενοφοβίας».
Στις περιπτώσεις οικονομικών μεταναστών με άδειες εργασίας και παραμονής, που δεν μπορούν να τις ανανεώσουν, λόγω έλλειψης ενσήμων, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος του συλλόγου Αλβανών μεταναστών «Μητέρα Τερέζα», Βαλμπόνα Χιστούνα.
«Η οικονομική κρίση, χτυπάει πρώτα τους μετανάστες. Λόγω έλλειψης ενσήμων επιστρέφουν στην κατηγορία του παράνομου μετανάστη, έστω και μετά από πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Όμως, υπάρχουν πια παιδιά, κοινωνική ζωή, οικογένειες που εδώ ζουν και δεν έχουν τίποτε να κάνουν πίσω στην πατρίδα τους». 

«Η νομιμότητα είναι ένα κατώφλι. Πρέπει να δούμε, που θέλει η κοινωνία να βάλει το κατώφλι και σε αυτή την περίπτωση. Ένας άνθρωπος, που έχει ιδιωτικούς δεσμούς και είναι ήδη ενταγμένος πρέπει να ενταχθεί, όχι το αντίστροφο», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κωστής Τσιτσελίκης.

«Το νομικό πλαίσιο δεν είναι αρκετό, εάν δε συνοδεύεται και από τη σωστή εφαρμογή του» τόνισε η εκπρόσωπος του Δικτύου «Ναυαρίνο» Μαρία Βουτσίνου.
Στο μεταναστευτικό φαινόμενο με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη κινήθηκε η δεύτερη ενότητα της συζήτησης, προεδρεύοντος του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, επίκουρου καθηγητή του ΑΠΘ Ανδρέα Τάκη. 

Στην γεωγραφική κατανομή των μεταναστών στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε ο οικονομικός γεωγράφος, καθηγητής του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Λόης Λαμπριανίδης. Προσδιόρισε το ποσοστό τους στο 10,8% του συνολικού πληθυσμού, από το οποίο το 47,2% είναι μετανάστες αλβανικής καταγωγής και ένα ποσοστό 28,7% ομογενείς. Ο κ. Λαμπριανίδης αναφέρθηκε στη διασπορά των μεταναστών μέσα στην πόλη, ανάλογα με την εθνική ομάδα τους, το επάγγελμα και το εισόδημά τους.
Στις δράσεις του δήμου και στον σχεδιασμό του για τους μετανάστες αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του δήμου Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα. 

Λόγω της υπέρβασης των χρονικών ορίων της εκδήλωσης, εξαιτίας της συζήτησης που ακολούθησε αναβλήθηκε για αύριο στις 7.30 το απόγευμα, η προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι Αφίξεις» (The Arrivals ) [2009] σε σκηνοθεσία - σενάριο των Claudine Bories και Patrice Chagnard, στο χώρο του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Τη διημερίδα διοργάνωσαν η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Δίκτυο Ναυαρίνο, το Πολύδρομο και ο Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών Μητέρα Τερέζα, στο πλαίσιο προγράμματος για την Μετανάστευση και την Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin