Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Μέχρι που θ’ ανέβει ο υδράργυρος στον πλανήτη μας;

 
Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αναπόφευκτη


Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, το λιώσιμο των πάγων και η υποχώρηση των παγετώνων, οι παρατεταμένες εποχές και η μετακίνηση των άγριων ζώων είναι σαφείς ενδείξεις ενός θερμαινόμενου πλανήτη.
Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως τον τελευταίο αιώνα η γη έχει θερμανθεί περαιτέρω. Ορίστε πώς οι πιο διακεκριμένες παγκοσμίως επιστημονικές επιτροπές το έθεσαν σε κοινή δήλωση, η οποία υπεγράφη από τους επικεφαλής των Ινστιτούτων των Πανεπιστημίων σε Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία, Αγγλία και ΗΠΑ:

«Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός. Πάντα θα υπάρχει αβεβαιότητα στη κατανόηση ενός συστήματος τόσο περίπλοκου όσο το παγκόσμιο κλίμα. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις περί της παγκόσμιας υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι αποδείξεις αυτές αφενός, προέρχονται από άμεσες μετρήσεις που έδειξαν αύξηση των θερμοκρασιακών επιπέδων του αέρα και των υποθαλάσσιων θερμοκρασιακών επιπέδων, και, αφετέρου, από φαινόμενα όπως η κατά μέσο όρο άνοδος της στάθμης των ωκεανών, οι υποχωρήσεις των παγετώνων και οι αλλαγές σε πολλά φυσικά και βιολογικά συστήματα.»

Με άλλα λόγια, υπάρχουν επαρκή τεκμήρια πλέον που δείχνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη: οι μετρήσεις της θερμοκρασίας είναι ενδεικτικές όπως και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, το λιώσιμο των πάγων και η υποχώρηση των παγετώνων, οι παρατεταμένες εποχές και η μετακίνηση των άγριων ζώων. Υπάρχει μια σύνοψη δέκα διαφορετικών θερμοκρασιακών δεικτών - οι οποίοι στο σύνολο τους επαληθεύουν τη θεωρία των αυξανομένων θερμοκρασιών - η οποία βρίσκεται στην ανακοίνωση της Αμερικανικής Επιτροπής για τους Ωκεανούς και το Κλίμα.

Τα παραπάνω πανεπιστήμια – τα οποία αντιπροσωπεύουν την επίσημη επιστημονική έκφραση της χώρας τους – έχουν αναθεωρήσει ουκ ολίγες φορές τη θέση τους πάνω στην υπερθέρμανση του πλανήτη, από τότε που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά επισήμως η μελέτη για την υπερθέρμανση, το 2005. Στην πιο πρόσφατη επιστημονική έρευνα, αυτή του 2009, αναφερόταν ότι «η κλιματική αλλαγή συμβαίνει με ακόμη πιο ταχείς ρυθμούς από ότι εκτιμήθηκε προηγουμένως.»

Η IPCC, η αρμόδια επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, η οποία συνεδρίασε για να αξιολογήσει και να εκτιμήσει τις επιστημονικές μελέτες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, δήλωσε στη τελευταία της εκτίμηση του φαινομένου ότι «η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι αναπόφευκτη».

Η ίδια αναφορά – αξιοποιώντας την πληθώρα των δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών πάνω στο θέμα – δείχνει μια αύξηση περίπου τριών τετάρτων της κλίμακας Κελσίου τον περασμένο αιώνα, μεγάλο μέρος της οποίας έλαβε χώρα λίγες δεκαετίες πριν.

Βεβαίως, η υπερθέρμανση του πλανήτη δε συμβαίνει με ομοιόμορφο τρόπο. Η αύξηση της θερμοκρασίας σ΄ ό,τι αφορά τη μεγάλη χρονική κλίμακα, επηρεάζεται από παράγοντες που εξελίσσονται βραχυπρόθεσμα, όπως οι μεταβολές στην ηλιακή δραστηριότητα και οι τοπικοί κύκλοι, ή η διακύμανση μεταξύ των συνθηκών των φαινομένων El Niño και La Niña, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Επιπρόσθετα, κάποιες περιοχές, όπως η Αρκτικη, θερμαίνονται με ακόμη πιο κρίσιμους ρυθμούς από άλλες.

Παρόλα αυτά, αν ληφθούν υπόψη οι μετρήσεις θερμοκρασίας ανά δεκαετία, πέρα δηλαδή από τις κατ’ έτος μεταβολές, η τάση υπερθέρμανσης είναι ολοφάνερη.

πηγή : rednotebook

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin