Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Ελληνικά τρόφιμα: Κίνδυνος να χαρακτηριστούν μη ασφαλή

Άμεσος είναι ο κίνδυνος να χαρακτηριστούν μη ασφαλή τα ελληνικά τρόφιμα.
Η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί με το πλαίσιο μηχανισμού ελέγχου και ασφάλειας, με αποτέλεσμα να δέχεται αυστηρές προειδοποιήσεις από τους κοινοτικούς. 


Η Γενική Διεύθυνση Υγιεινής και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG SANCO) έχει αναφέρει στους Έλληνες ειδικούς προφορικά ότι η συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση της χώρας μας δεν αποκλείει την πιθανότητα να προχωρήσει στην έκδοση Κοινοτικής Οδηγίας περί μη ασφαλών τροφίμων. 

Η πράξη αυτή θα επέφερε προφανείς τεράστιες ζημιές στην εθνική οικονομία, στις εξαγωγές των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, οι οποίες στα νωπά οπωροκηπευτικά το Δεκέμβριο του 2010 παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2009. 

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε την Τρίτη ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας κ. Χρήστος Αηδόνης, χαρακτηρίζοντας επείγουσα την ανάγκη αναμόρφωσης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. 

Πρόταση του υπουργείου είναι η ενοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας σχετικά με τις αρμοδιότητες των ελέγχων στην αλυσίδα των τροφίμων (οι αρμοδιότητες είναι μοιρασμένες μεταξύ των εμπλεκομένων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Οικονομικών, Εσωτερικών και των φορέων τους (ΕΦΕΤ, ΕΛΟΓΑΚ, ΚΕΕΛΠΝΟ, Γενικό Χημείο του Κράτους).
Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία και φορείς, τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας όσο και σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων, για ένα ενιαίο σύστημα ελέγχων και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή του. 

Κίνδυνοι 

‘Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν εάν δεν προσαρμοστούμε, θα θέσει την χώρα στον κίνδυνο της έκδοσης note μέσα στο καλοκαίρι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που όπως όλοι καταλαβαίνουμε θα είναι πλήγμα για τα άριστα ελληνικά προϊόντα’, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αηδόνης, για να σημειώσει: 

‘Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερούμε. Η επίλυση των προβλημάτων του ελέγχου της αλυσίδας των τροφίμων αποτελεί ένα στοίχημα για την πολιτεία το οποίο πρέπει να κερδίσουμε. Ο Έλληνας και ο ευρωπαίος καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ότι τα ελληνικά τρόφιμα εκτός από αδιαμφισβήτητα ποιοτικά είναι και αδιαπραγμάτευτα ασφαλή’.
Ο κ. Αηδόνης εγγυήθηκε, πάντως, ότι τα άριστα και εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα που παράγονται στη χώρα, είναι θωρακισμένα από ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχου. 

πηγή : iatronet

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin