Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Βλάπτουν το περιβάλλον οι γυρολόγοι των γειτονιών

 
Επιτελούσαν επί χρόνια κοινωνικό έργο, καθαρίζοντας τους δρόμους από χρησιμοποιημένες συσκευές και παλιοσίδερα που κατέληγαν ανεξέλεγκτα στα σκουπίδια. Πλέον όμως, η δουλειά των ανθρώπων που έβγαζαν ένα μεροκάματο από την συλλογή μεταχειρισμένων μετάλλων (σκραπ) θεωρείται μη αποδοτική όσον αφορά στην πλήρη εφαρμογή της ανακύκλωσης.
«Όσο δεν υπήρχαν συστήματα ανακύκλωσης, οι άνθρωποι καθαρίζανε τους δρόμους από τις σιδηρούχες συσκευές και τις πουλούσαν ως σκραπ. Ωστόσο, στις μάντρες όπου τα πουλάνε, δεν γίνεται κατάλληλη επεξεργασία όπως η αφαίρεση του φρέον από τα ψυγεία με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος» εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., Αλέξανδρος Αλούκος μιλώντας σε συνάντηση εργασίας με θέμα «Μηδενισμός δημοτικών απορριμμάτων με χαμηλό κόστος». Την εκδήλωση διοργάνωσε το Εργαστήριο μετάδοσης θερμότητας και περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του έργου Zero Waste.

Όπως προσθέτει ο κ. Αλούκος, βασική παράμετρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι η εταιρία δίνει 115 ευρώ τον τόνο για το σκραπ καθώς έχει επιπλέον έξοδα για τη διαδικασία της ανακύκλωσης, σε αντίθεση με την χαλυβουργία που δίνει περίπου 250 ευρώ τον τόνο.

«Αν πληρώναμε 200 ευρώ τον τόνο, θα μαζεύαμε όλο το σκραπ κάνοντας παράλληλα, ορθολογική διαχείριση των ανακυκλωμένων συσκευών» διευκρινίζει.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ανακύκλωσης αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.) στην Ελλάδα. Αντικείμενο της εταιρείας είναι η διαχείριση αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού δηλαδή οι εργασίες συλλογής, παραλαβής, μεταφοράς, προσωρινής αποθήκευσης, επαναχρησιμοποίησης και αξιοποίησης (ανακύκλωσης και ανάκτησης ενέργειας) των ΑΗΗΕ ή/και των κατασκευαστικών τους στοιχείων και των συναρμολογημένων μερών αυτών (συμπεριλαμβανομένων και των αναλωσίμων), ώστε μετά την επαναχρησιμοποίηση ή επεξεργασία τους αντίστοιχα, να επιστρέφουν στο ρεύμα της αγοράς.

Πέρσι, συνέλεξε 66.000 τόνους συσκευών πανελλαδικά και φέτος 47.000 τόνους, διαφορά που αποδίδεται στο μέτρο της απόσυρσης κλιματιστικών που εφαρμόστηκε το 20101.

«Το σύστημα πλέον συλλέγει με ρυθμούς υψηλότερους του εθνικού στόχου συλλογής, δηλαδή των 44.000 τόνων ή 4kg / ανά κάτοικο» είπε ο κ. Αλούκος.

Παράδειγμα ανακύκλωσης η Τζια

Σημαντικό ρόλο πάντως στην ανακύκλωση, παίζει η πολιτική βούληση αφού, «όταν υπάρχει», όπως σημειώνει ο κ. Αλούκος, «τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τζια με τους 2000 κατοίκους, κατέχει την 10η θέση πανελλαδικά στην ανακύκλωση συσκευών με 32 τόνους το 2010, δηλαδή 16 κιλά ανά κάτοικο, ποσοστό εντυπωσιακό σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Μεγάλα ποσοστά ανακύκλωσης έχει και ο δήμος Θεσσαλονίκης που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, είναι ο πρώτος δήμος πανελλαδικά στην ανακύκλωση συσκευών που φτάνει τους 203 τόνους, τη στιγμή που το ανάλογο χρονικό διάστημα, στο δήμο Αθηναίων, η ποσότητα έφτανε τους 156 τόνους.

Ανακύκλωση με τον τόνο, πρότεινε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Ζουρνάς, ζητώντας και τη θέσπιση ανταποδοτικών τελών.

«Αντίθετα με το ότι εφαρμόζεται τώρα που η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε., συνεργάζεται χωρίς ανταπόδοση με τους δήμους, πιστεύω ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί, με νέα νομοθετική ρύθμιση, η ανακύκλωση με βάση το τονάζ» κατέληξε.

Πηγή : real

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin