Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Το ποτό απειλεί την καρδιακή λειτουργία


 Τα άτομα που πίνουν αρκετά συχνά, ιδίως όσοι είναι «γερά ποτήρια», είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κολπική μαρμαρυγή – έναν τύπο ανώμαλου καρδιακού ρυθμού – συγκριτικά με όσους απέχουν από τη χρήση οινοπνεύματος, σύμφωνα με ανασκόπηση ερευνών.
Σε μια ανάλυση 14 μελετών, μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Satoru Kodama, του πανεπιστημίου Tsukuba Institute της Ιατρικής κλινικής στην Ιαπωνία, διαπιστώθηκε ότι οι «βαρύτεροι» πότες, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα καρδιακού ρυθμού, από ότι οι άνθρωποι που πίνουν λίγο ή και καθόλου αλκοόλ. 

Ο ορισμός της «βαριάς» κατανάλωσης ποικίλει ανάλογα την έρευνα, αλλά κατά μέσο όρο αναφέρεται σε άνδρες που πίνουν πάνω από 2 ποτά την ημέρα και γυναίκες που πίνουν πάνω από ένα ποτό σε καθημερινή βάση. 

Αν και οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια ότι η ευκαιριακή μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών μπορεί να προκαλέσει σοβαρό επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής, τα ευρήματα της ανασκόπησης δείχνουν ότι το ίδιο ισχύει και για άτομα που συνηθίζουν να πίνουν συχνά μεγάλες ποσότητες οινοπνευματούχων ποτών. 

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή ανωμαλία του καρδιακού ρυθμού και δεν είναι από μόνη της απειλητική για την ανθρώπινη ζωή, αλλά οι ασθενείς με αυτή, έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου! Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ταχυπαλμία, λιποθυμία, πόνο στο στήθος ή συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια. 

Μετά την λεπτομερή μελέτη των αποτελεσμάτων παλιότερων ερευνών, διαπιστώθηκε ότι οι «γεροί» πότες είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κολπική μαρμαρυγή, σε σχέση με τους περιστασιακούς πότες ή εκείνους που απείχαν από το ποτό. Συνολικά, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 8% για κάθε 10 γραμμάρια επιπλέον ποτού ημερησίως! Η κατάσταση γίνεται πιο συχνή όταν περνάνε τα χρόνια και επίσης όταν συνυπάρχουν διαβήτης και παχυσαρκία. 

Δεδομένου ότι η στεφανιαία νόσος εξακολουθεί να αποτελεί πιθανότερη αιτία θανάτου σε σχέση με την κολπική μαρμαρυγή, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ – μέχρι ένα ποτήρι ποτό την ημέρα για άνδρες και γυναίκες – αποτελεί καλή συνήθεια ώστε να έχει ένας άνθρωπος μια υγιή καρδιά. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin