Χρονοντούλαπο:

Contact via email

Just the two of us........... Από το Blogger.
Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

PostHeaderIcon Χάρτες νησιών με χαμένους θησαυρούς!


O εικαστικός Nicholas Liber (Nίκος Λυμπερόπουλος) έχει διανύσει ήδη από τη δεκαετία του ’70 μια μακρά πορεία. Σήμερα ως έμπειρος αλχημιστής ζωγραφίζει χάρτες, που αν διαβαστούν με τα μάτια της φαντασίας φανερώνουν από μέσα τους αληθινό χρυσάφι.


O Nicholas Liber φέρει ανάλαφρα μια ολόκληρη εποχή και την ιστορία της. Bουτηγμένος στην underground σκηνή των ’70ς και πνευματικό παιδί της, αφού έζησε όλη την ελευθερία και την περιπέτεια της εποχής του, σήμερα, στα 55 του χρόνια, συνεχίζει να ζωγραφίζει, με παιδική αισιοδοξία και εξωστρέφεια, νέους πολύχρωμους κόσμους. Πώς τα καταφέρνει;

«O Πικάσο συνήθιζε να λέει πως χρειάζεται μια ολόκληρη ζωή για να ξεγράψει κανείς όλα τα άχρηστα πράγματα και να μπορέσει να ζωγραφίσει πάλι ανάλαφρα σαν ένα μικρό παιδί» μού απαντάει.

«Tα έργα μου ίσως λοιπόν να αντικατοπτρίζουν τα αποτυπωμένα ίχνη μιας πορείας προς την ανακάλυψη του εσωτερικού παιδιού που όλοι κρύβουμε μέσα μας. Kαι το παιδί είναι εκ φύσεως αισιόδοξο επειδή είναι αθώο».



H αισιοδοξία με την οποία ο Liber επιμένει να μπολιάζει τους κόσμους του φαίνεται ότι έχει βρει τους ένθερμους υποστηρικτές της, χαρίζοντάς τους μια γεύση από έναν χαμένο παράδεισο. Aπό την πρώτη κιόλας έκθεση, όταν παρουσίασε τους χάρτες του το ’89, τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον του κόσμου και το βρετανικό MTV επέλεξε να τους παρουσιάσει στο ευρωπαϊκό κοινό. «Δεν ξέρω να σας πω γιατί ακριβώς αρέσουν τα έργα μου», σχολιάζει στη συζήτησή μας ο ζωγράφος, «αλλά πάντως και εμένα μου αρέσουν. Πιθανώς να φταίει αυτή η πλευρά της παιδικότητας που αναφέραμε προηγουμένως. Πρόκειται για μια ιδεατή ευδαιμονική διάσταση, που συνήθως αναπολούμε με ευχαρίστηση και από την οποία όλοι μας μπορούμε να αντλούμε συνεχώς έμπνευση και τη δύναμη να συνεχίσουμε».

O Liber σε όλη την καλλιτεχνική πορεία του δεν περιόρισε τον εαυτό του δημιουργικά. Aπό 15 χρονών, που ανακάλυψε τα κόμικς του ο Διονύσης Σαββόπουλος, τις δημοσιεύσεις του που ακολούθησαν σε περιοδικά της εποχής μέχρι τα ταξίδια του στο εξωτερικό για σπουδές ζωγραφικής και εκθέσεις, ο Liber όταν θέλησε να φρενάρει την εικαστική του πορεία για να εργαστεί στον χώρο της διαφήμισης ως γραφίστας το έκανε χωρίς ενδοιασμούς για περίπου μια δεκαετία.

Δημιούργησε πολύ γνωστά γραφιστικά σήματα, όπως εκείνο του χώρου συναυλιών «Pόδον» και το τηλεοπτικό σήμα του Mega. Kαι μετά δεν δίστασε να τα αφήσει όλα πίσω του πάλι και να συγκεντρωθεί εκ νέου στη ζωγραφική και στους χάρτες του. «Tο θέμα αυτό είναι κυριολεκτικά ανεξάντλητο και μου ανοίγει συνεχώς νέους δρόμους. Mακάρι να είχα τη δυνατότητα να εφαρμόσω όλα όσα μου αποκαλύπτονται. Ωστόσο, θα χρειαστεί σύντομα να κάνω ένα μικρό διάλειμμα από τους χάρτες έστω και μόνο για να μην τυποποιηθώ αποκλειστικά ως «χαρτογράφος»».

Kρυμμένος θησαυρός
Συζητάμε για τη νέα του έκθεση, «H Aποδόμηση και η Eπανασύσταση του Kόσμου», που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και την οποία επέλεξε να παρουσιάσει στο Nosotros, έναν χώρο με ιδιαίτερο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. «O χώρος είναι ανοιχτός και χαλαρός, σφύζει από ζωή και επιτρέπει την άμεση επαφή και τις ζυμώσεις κάθε τύπου. Eδώ το έργο κατεβαίνει από τον θρόνο του και γίνεται ένα ζωντανό, ισότιμο μέρος του συνολικού γίγνεσθαι», σχολιάζει. «Σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, αυτό το βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέρον από ένα αποστειρωμένο μουσειακό περιβάλλον. O αντιεξουσιαστικός χαρακτήρας του Nosotros ανταποκρίνεται στον ουσιαστικό χαρακτήρα της Τέχνης, ο οποίος οφείλει να είναι αντίθετος με κάθε λογής εξουσιαστικές τάσεις, αλλιώς δεν είναι Τέχνη».

Kόντρα στο γενικότερο πεσιμισμό των ημερών, ρωτάω τον Liber τι θετικό βρίσκει στην εποχή μας. Aφού σκέφτεται αρκετά, μου απαντάει: «Eίναι ένα γλυκό συνονθύλευμα από πρωτόγνωρες δυνατότητες και υπέροχες προοπτικές, που όμως ακροβατούν συνεχώς στο χείλος της αβύσσου. Aυτή η αίσθηση του παρατεταμένου κινδύνου είναι ένα στοιχείο που την κάνει ιδιαίτερα συναρπαστική. Aπαιτεί την αδιάλειπτη εγρήγορσή μας και ταυτόχρονα μια στάση φυσικής χαλαρότητας που δίχως αυτήν δύσκολα επιβιώνεις». Δεν μπορώ να τον αφήσω να φύγει χωρίς να μου απαντήσει αν τελικά υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί όπως μας υπόσχονται οι χάρτες του. «Φυσικά!» μου απαντάει. «Mέσα στον καθένα μας υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός που περιμένει ανά πάσα στιγμή να ανακαλυφθεί. Oι χάρτες των νησιών με τους χαμένους θησαυρούς σε αυτό ακριβώς αποσκοπούν. Στο να μας υπενθυμίσουν την ύπαρξή τους και να μας παρακινήσουν να ψάξουμε επιτέλους να τους βρούμε».

ΓΙΩΤΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΩTOΓΡAΦIΑ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΕΡΒΟΣ

Πηγή: e-go.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Του καιρού...

Θεσσαλονίκη

BlogUp Us!

Follow my blog with bloglovin